Είναι η γενιά της αυτοπεποίθησης, της δημιουργικότητας, των υψηλών δεξιοτήτων και της ψηφιακής εποχής. Δεν θυμούνται πώς ήταν η ζωή δίχως ίντερνετ και κινητό τηλέφωνο.
Είναι εκείνοι που σταδιακά γίνονται οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, παίρνοντας την σκυτάλη από τους προηγούμενους. Έχουν επιρροή και το ξέρουν. Η επιχειρηματική «πυξίδα» τους και η αγοραστική τους συμπεριφορά καθορίζουν την συντελούμενη αλλαγή προτύπων στην διεθνή οικονομία.
Οι millennials είναι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως το 2000. Δηλαδή, ορισμένοι από τους νεότερους πράκτορες ΟΠΑΠ δεν είχαν καν γεννηθεί όταν πρωτοκυκλοφόρησε το ΛΟΤΤΟ.
Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, στην Ελλάδα της κρίσης, οι millennials μεγάλωσαν με ένα τεράστιο βάρος στους ώμους τους. Το χρέος και την υψηλή ανεργία.
Ενθουσιώδεις, με πολλά όνειρα για το μέλλον αλλά ιδιαίτερα απαιτητικοί, δεν δίστασαν να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον.
Ο Χρήστος, η Δήμητρα, ο Σπύρος και Κωνσταντίνος, είναι οι δικοί μας millennials και αποφάσισαν να μοιραστούν τη δική τους ιστορία «επιτυχίας»…
«Οι συνέταιροι»
Η Δήμητρα Χριστάκου και ο Χρήστος Αντωνόπουλος είναι οι “βενιαμίν” του Δικτύου. Αφότου ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και όντας καλοί φίλοι, σκέφτηκαν… “γιατί όχι και συνέταιροι;” και αποφάσισαν να ανοίξουν μαζί ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ, στην “καρδιά” της Νέας Σμύρνης. Το πρακτορείο τους έχει κάτι από την προσωπικότητά τους… είναι φωτεινό, παιχνιδιάρικο και hi-tech!
Δήμητρα, 22 ετών, Νέα Σμύρνη
Είμαι απόφοιτη του τμήματος Αρχαιολογίας και μόλις… 22 χρονών. Στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, είναι δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο της δικής μου γενιάς, όχι μόνο να βρει δουλειά, αλλά πολύ περισσότερο να κάνει το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα.
Βλέπω τους φίλους μου που είναι άνεργοι. Δεν είναι τύχη, είναι ευλογία να ξεκινήσεις μία δική σου δουλειά που σου αρέσει αλλά και σε αφήνει να ζεις.
Το σπουδαιότερο είναι ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω. Πουθενά αλλού δεν θα σε δεχόντουσαν, ειδικά στη δική μου ηλικία. Στον ΟΠΑΠ σου λένε, “έλα να δούμε αν είσαι αυτό που θέλουμε και κάνε το ξεκίνημά σου”. Σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν. Αρχίζεις χωρίς να έχουν από εσένα να την απαίτηση να φτάσεις το… απίθανο.
Βλέπουν ωστόσο, ότι έχεις την ικανότητα να εξελιχθείς και ότι διαθέτεις προοπτική. Δίνουν όμως ευκαιρίες, αυτό νομίζω δύσκολα θα το συναντήσεις αλλού. Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας μας όταν σε πολλούς πελάτες φαινόταν τόσο περίεργο όταν τους λέγαμε ότι εγώ και ο Χρήστος είμαστε οι ιδιοκτήτες. Την ικανότητα δεν την κάνουν τα γκρίζα μαλλιά! Φυσικά ήταν αρκετοί και εκείνοι που εντυπωσιάστηκαν και χάρηκαν επειδή δύο τόσο νέοι άνθρωποι βρίσκονται στο “τιμόνι” μία επιχείρησης…
Αν και μόλις τρεις μήνες στη δουλειά, μπορώ να πω ότι το πρακτορείο σου, είσαι εσύ. Είναι η συμπεριφορά η δική σου προς τους πελάτες. Το μαγαζί το φτiάχνεις εσύ και οι άνθρωποί σου, η ομάδα σου.
Παλαιότερα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ μου ήταν αδιάφορα. Θυμάμαι, περνούσα, τα έβλεπα, δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η εικόνα τους. Κάποια ήταν σκοτεινά. Έμπαινα, έπαιζα το παιχνίδι που ήθελα και αμέσως έφευγα, δεν ήθελα να μείνω. ‘Εμένα μου αρέσουν οι φωτεινοί και χαρούμενοι χώροι.
Όταν όμως επισκέφτηκα για πρώτη φορά το πρακτορείο ενός καλού συναδέλφου, πριν καν ανοίξουμε το δικό μας, τότε είπα “εδώ είμαστε”! Ήταν τόσο ωραία και φιλική η ατμόσφαιρα που δεν ήθελα να φύγω και στο τέλος σκέφτηκα… “αυτό είναι, θέλω κι εγώ, αυτό μου αρέσει”.
Γιατί αν θέλω εγώ – που είμαι 22 ετών και γυναίκα- να περάσω τον χρόνο μου σε αυτό το υπέροχο πρακτορείο, τότε θα θέλουν όλοι στην ηλικία μου.
Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα, ειδικά η δική μου γενιά, είναι με ένα κινητό στο χέρι και “σερφάρει”. Για να φέρεις τους ανθρώπους στα πρακτορεία πρέπει να τους παρέχεις την ψυχαγωγία τους, τον ωραίο χώρο, τον καφέ τους, το σάντουιτς τους… Νομίζω ότι εκεί που το “χάσαμε” λίγο με την “εισβολή” του smartphone και του internet, έγινε μία αλλαγή σελίδας στα πρακτορεία ΟΠΑΠ με τη δημιουργία φιλόξενων και ευχάριστων χώρων. Τώρα πλέον αρέσει πολύ στους πελάτες μας αυτό το νέο περιβάλλον, γιατί είναι εκσυγχρονισμένο και φουλ στην τεχνολογία!
Εδώ και περίπου ένα χρόνο, τα VTLs ξεκίνησαν να εγκαθίστανται στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και λειτουργούν νόμιμα με την σωστή εποπτεία της αρμόδιας αρχής. Διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια περί “σκληρού τζόγου στις γειτονιές”.
Ο σκληρός τζόγος δεν βρίσκεται στα πρακτορεία. Εδώ υπάρχουν όρια. Ο ΟΠΑΠ έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο, μία ομπρέλα προστασίας για τους παίκτες. Αν θέλεις να παίξεις στα παιγνιομηχανήματα θα πάρω τα στοιχεία σου, θα σου δώσω ειδική κάρτα, θα βάζεις όρια, θα αυτοαποκλειστείς και φυσικά είμαι εδώ και σε επιβλέπω. Σε άλλους χώρους όπου διεξάγονται τυχερά παιχνίδια δεν νομίζω ότι συναντά κανείς κάποιο πλαίσιο προστασίας. Εδώ στα πρακτορεία, παίζουμε υπεύθυνα, δεν διαλύουμε οικογένειες.
Στον πελάτη θα ήθελα να πω να μην βλέπει σαν ενόχληση την διαδικασία που πρέπει να τηρείται για το Υπεύθυνο Παιχνίδι. Όσα κάνουμε είναι για καλό τους. Πρόκειται για την δική τους ασφάλεια και μόνο.
Χρήστος, 24 ετών, Νέα Σμύρνη
Όταν βρεις αυτό που σου αρέσει να κάνεις, αν το αγαπάς, τότε είσαι ευτυχισμένος. Κι εγώ το βρήκα. Είμαι απόφοιτος νοσηλευτικής και πριν πάρουμε την απόφαση με την Δήμητρα να συνεργαστούμε, είχα κι άλλες εμπειρίες από τον εργασιακό τομέα. Εδώ, στην δική μας επιχείρηση, στο πρακτορείο μας, είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά μου και φυσικά την απόδοσή μου, κάτι το οποίο δεν είχα βιώσει κάπου αλλού. Οι ώρες που βρισκόμαστε στο μαγαζί είναι πολλές, από το πρωί μέχρι το βράδυ, όμως ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πότε περνάει η ώρα, γιατί πραγματικά είμαι χαρούμενος μέσα στο περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει. Αν και μετράμε μόλις τρεις μήνες λειτουργίας, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει κανείς τον πρώτο καιρό ως νέος επιχειρηματίας. Γι αυτό λοιπόν, στην αρχή δεν πρέπει κανείς να απογοητεύεται. Ευτυχώς, μας έδινε κουράγιο και σωστή καθοδήγηση ένας καλός μας φίλος και συνάδελφος πράκτορας. Στα πρώτα βήματα, χρειάζεσαι έναν “γκουρού”…
Δεν είχα πάντα την ίδια γνώμη που έχω σήμερα για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Πριν μερικά χρόνια, αντίκριζες ορισμένα μαγαζιά που έμοιαζαν παραμελημένα. Είναι η εικόνα του πρακτορείου που θα σε κάνει να μπεις μέσα ή να φύγεις! Το γεγονός ότι πρόσφατα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ εξέλιξαν την εταιρική εικόνα τους και έγιναν κάτι διαφορετικό, πιο σύγχρονο, συνέβαλε καθοριστικά στην απόφασή μας να θέλουμε κι εμείς να ανοίξουμε ένα πρακτορείο. Και φυσικά θέλουμε η εικόνα του καταστήματός μας να είναι άριστη. Πάντα, θα πάμε αμέσως και θα τακτοποιήσουμε τον χώρο όπου ένας πελάτης καθόταν και έπαιζε.
Ξέρεις τί μου αρέσει περισσότερο; Ότι όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου μέσα στο μαγαζί, η τεχνολογία είναι παντού. Από τα self service terminals, στις αμέτρητες τηλεοράσεις που προβάλουν τα αθλητικά γεγονότα, μέχρι και την ακουστική των ηχείων που καθηλώνει τους πελάτες όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σπουδαίο ματς! Το βλέπω και στους παίκτες, αυτή η τεχνολογική πρόοδος των πρακτορείων τους αρέσει πολύ…
Σε ό,τι αφορά το “Όραμα 2020” του ΟΠΑΠ, καταλαβαίνω ότι θα έρθουν κι άλλα, ακόμη πιο συναρπαστικά παιχνίδια στα πρακτορεία μας και φυσικά περισσότερος κόσμος. Σε λίγα χρόνια, όλοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι σε μία άλλη… διάσταση!
Ναι, εννοείται πως αισθάνομαι υπερήφανος επειδή αν και ανήκω στη γενιά που έχει έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, όχι μόνο κατάφερα να στήσω μία μικρή επιχείρηση, αλλά και να δημιουργήσω θέσεις εργασίας. Βέβαια, δυστυχώς υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη ότι ο επιχειρηματίας που είναι μεγαλύτερης ηλικίας είναι εξυπνότερος και ικανότερος. Φυσικά και δεν είναι αλήθεια…
Όχι, δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω από την Ελλάδα. Έμεινα εδώ και το προσπάθησα και είμαι σίγουρος ότι δικαιώνομαι για την επιλογή μου.
Στους πελάτες μου που είναι γονείς και έχουν ανήλικα παιδιά θα ήθελα να τους πω ότι δεν πρέπει να δυσανασχετούν όταν τους εξηγώ ότι απαγορεύεται να φέρουν το παιδί τους στο πρακτορείο. Στους ανήλικους που θα θελήσουν να μπουν, προσπαθώ κάθε φορά να τους κάνω να καταλάβουν τους λόγους που δεν είναι σωστό. Στο τέλος, πολλοί θα το καταλάβουν και θα μου πουν “ναι, συγγνώμη έχετε δίκιο”.
Αναλαμβάνοντας τα “ηνία”
Για τον Σπύρο από τη Ρόδο, το πρακτορείο ΟΠΑΠ ήταν πάντοτε μία… οικογενειακή υπόθεση. Μόλις 21 ετών, το 2012 κλήθηκε να αναλάβει την επιχείρηση από τους γονείς του. Ως “αφεντικό” έβαλε τους δικούς του κανόνες γιατί, όπως μας εξηγεί, όφειλε να προσαρμοστεί στην δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που “ξημέρωσε” στις αρχές της δεκαετίας.
Σπύρος Τσακμακίδης, 26 ετών, Μανδράκι, Ρόδος
Το πρακτορείο για εμένα αποτελούσε πάντα ένα περιβάλλον μέσα στον οποίο «μεγάλωσα» και γνώρισα την επιχειρηματικότητα. Το 2012, σε ηλικία 21 ετών ανέλαβα να συνεχίσω την οικογενειακή μας επιχείρηση, οπότε η ανάληψη αυτών των καθηκόντων για εμένα ήρθε ως κάτι φυσιολογικό.
Ως εκ τούτου είχα τα εφόδια για να διαχειριστώ τις δυσκολίες και τις προκλήσεις ως νέος επιχειρηματίας, δεδομένου ότι ανέλαβα σε μία περίοδο που συνέπεσε με τα πρώτα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα, προσπάθησα να θέσω τα σωστά πλαίσια και να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες. Έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στον εξορθολογισμό των δαπανών στην επιχείρησή μου και κυρίως δεν υιοθέτησα ποτέ την λογική της «πίστωσης». Όποιος θέλει να παίξει, θα πληρώσει επί τόπου το αντίτιμο. Άλλωστε, όταν δεν έχεις χρήματα, δεν πρέπει να παίζεις.
Θεωρώ ότι ο κλάδος των πρακτόρων ΟΠΑΠ όπως και αρκετών άλλων επαγγελματιών υπέστη απώλειες εξαιτίας των σκληρών πολιτικών που εφαρμόστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Η φορολογία που καλούμαστε να αποδώσουμε στο κράτος ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχει εκτοξευτεί, παρότι οι πράκτορες ΟΠΑΠ είναι γνωστό ότι αδυνατούν να αποκρύψουν έσοδα γιατί αυτά βεβαιώνονται από τον ΟΠΑΠ και ελέγχονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Για τους νέους επιχειρηματίες, σίγουρα, οι οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν και επικρατούν στη χώρα, δεν χαρακτηρίζονται διόλου ενθαρρυντικές.
Δυστυχώς, το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει παρά να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, τόσο για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω αλλά και για πολλούς άλλους.
Σε ό,τι αφορά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τα παιχνίδια, το 2017 σίγουρα έγιναν πράγματα, όμως θέλω να πιστεύω ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά από την εταιρεία γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Άλλωστε, διανύουμε μία περίοδο που θα δούμε πολλές αλλαγές στον χώρο των τυχερών παιγνίων, κυρίως σε ό,τι αφορά το διαδικτυακό στοίχημα και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να στοχεύει κανείς στην συνεχή βελτίωση των παιχνιδιών, των καταστημάτων μας και φυσικά την εξέλιξή τους.
Με ρωτάτε αν πιστεύω ότι η ελληνική «νοοτροπία» έχει συνδέσει λανθασμένα την επιχειρηματικότητα με μεγαλύτερες ηλικίες και όχι με τη δική μου γενιά. Υπάρχουν φορές που κάποιος πελάτης θα με ρωτήσει αν είναι δική μου η επιχείρηση ή αν είμαι υπάλληλος. Στην απάντησή μου ότι είναι δική μου η επιχείρηση, λαμβάνω πολλά θετικά σχόλια που με ενθαρρύνουν να συνεχίσω αυτό που κάνω.
“Μόνη σταθερά, η άνοδος”
Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος με τον καλύτερό του φίλο άνοιξαν το πρώτο πρακτορείο ΟΠΑΠ. Σήμερα, στα 33 του χρόνια, διατηρεί ακόμη τον ίδιο ενθουσιασμό για τη δουλειά του και σίγουρα γεύεται τους καρπούς των κόπων του, έχοντας καταφέρει να επεκτείνει την “οικογένεια” των καταστημάτων ΟΠΑΠ μαζί με τον φίλο του, Απόστολο.
Κωνσταντίνος Αρβανίτης, 33 ετών, Πάτρα
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας, μαζί με τον καλύτερό μου φίλο θέλαμε να κάνουμε ένα επιχειρηματικό βήμα. Εντελώς ανέλπιστα, μάθαμε για ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ, ο ιδιοκτήτης του οποίου θα έβγαινε στη σύνταξη και ήρθαμε σε επαφή μαζί του. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε ότι ήταν μεγάλη ευκαιρία και έτσι, το τολμήσαμε. Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε και η πορεία μας ήταν μόνο ανοδική.
Το πρώτο μας πρακτορείο το ανοίξαμε το 2009, λίγο πριν «ξεσπάσει» η οικονομική κρίση. Και οι δύο είμαστε θετικοί άνθρωποι και με πολύ όρεξη, βάλαμε τα δυνατά μας και καταφέραμε να το «ανεβάζουμε» μέρα με τη μέρα. Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν σίγουρα ήταν πρόκληση για αρκετούς, όμως εμείς καταφέραμε με συνετή διαχείριση να αναπτυχθούμε και να είμαστε πάντα φερέγγυοι απέναντι στον ΟΠΑΠ και τους πελάτες μας.
Σήμερα, μετράμε εννέα χρόνια ως συνέταιροι και λειτουργούμε μαζί δύο πρακτορεία ΟΠΑΠ στην Πάτρα και μόλις πριν λίγες εβδομάδες ανοίξαμε και ένα κατάστημα PLAY OPAP. Συνεχίσαμε να επενδύουμε γιατί καταλάβαμε ότι τα πρακτορεία έχουν μέλλον. Ο τρόπος διασκέδασης αλλάζει και ο πελάτης επιθυμεί να περνά ποιοτικό χρόνο σε ένα ωραίο περιβάλλον, να παίζει και παράλληλα να διασκεδάζει.
Βασική αρχή μας ήταν να μην δημιουργούμε ποτέ χρέος και φυσικά, να μην παίζουμε στο ίδιο μας το μαγαζί! Νομίζω ότι αυτό είναι το «μυστικό» της επιτυχίας μας… Ωριμότητα και νοικοκυροσύνη. Ό,τι εισπράττεις να το διαχειρίζεσαι σωστά και αναλογικά. Να μην αφήνεις ποτέ απλήρωτους υπαλλήλους, εκκαθαριστικά, εφορία και άλλες υποχρεώσεις.
Νομίζω ότι η νεότερη γενιά πρακτόρων, όπως η δική μας, φέρει μία άλλη νοοτροπία κι αυτό θέλω να πιστεύω ότι επιθυμεί και ο ΟΠΑΠ. Νέοι άνθρωποι, με χαμόγελο, όρεξη για δουλειά, προοδευτικό επιχειρηματικό πνεύμα και φυσικά άριστη σχέση με τη νέα τεχνολογία.
Ένα από τα βασικά προσόντα είναι η ηγετική ικανότητα, δηλαδή να μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις αλλά και να παίρνεις τις σωστές πρωτοβουλίες για να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου. Χρειάζεται εξυπνάδα για να μπορέσεις να αυξήσεις τον τζίρο σου. Γι’ αυτό πρέπει να έχεις όμορφο και καθαρό το κατάστημά σου, να παρέχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον πελάτη αλλά και να φροντίζεις για την άνεσή του. Πρέπει να ξέρεις όχι μόνο πώς να φέρνεις αλλά και να κρατάς τους καλούς πελάτες. Χαίρομαι που πλέον τα πρακτορεία γίνονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποκτούν κι άλλες δυνατότητες όπως να προσφέρουν σνακς, καφέδες κι άλλα. Έτσι, ο πελάτης θα περνάει περισσότερο χρόνο μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Το μεγάλο μου παράπονο είναι η αντιμετώπιση που έχουμε από το κράτος ως επιχειρηματίες νεότερης γενιάς. Δεν δίνονται κίνητρα σε κάποιον για να επενδύσει κι αυτό είναι απαράδεκτο. Επίσης, κάθε χρόνο τα έξοδα αυξάνονται! Θα ήθελα το κράτος να είναι περισσότερο προστατευτικό απέναντι στους νέους επιχειρηματίες. Να λειτουργεί όπως μία οικογένεια, όπου ο πατέρας και η μητέρα είναι κοντά στα παιδιά τους και τα στηρίζουν. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει…