Αφορά σε μία μικρή, εμπορική επιχείρηση, με χρέη της τάξεως των 40.000 ευρώ προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο… τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή και σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, αναμένεται να καθαρογραφεί η σχετική απόφαση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Φεντούρη στον Ελεύθερο Τύπο, η εταιρεία πέτυχε ρύθμιση που περιλαμβάνει κούρεμα κατά 85% και διευθέτηση οφειλών σε 120 δόσεις. Με άλλα λόγια, είχε τακτοποιήσει όλα τα υπόλοιπα χρέη της πριν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο και είχε οφειλές μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο αρμόδιος συντονιστής έχει αναλάβει να συντάξει το περιεχόμενο της συμφωνίας-απόφασης σήμερα και έπειτα να την προωθήσει για τις σχετικές υπογραφές. Εκτιμάται πως μέσα στην εβδομάδα θα δει το «φως της δημοσιότητας» στο πρόγραμμα Διαύγεια, όπου και θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις με τα στοιχεία της εκάστοτε επιχείρησης (ΑΦΜ, επωνυμία κ.λπ.) και βέβαια τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης.
Έχει… συνέχεια
Πηγές από την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) ανέφεραν στον Ελεύθερο Τύπο πως την τρέχουσα εβδομάδα θα κλείσουν και άλλες υποθέσεις, οι οποίες θα αφορούν, επίσης, σε μικρές επιχειρήσεις με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ).
Πρόκειται για τις πρώτες εταιρείες που είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο, όταν άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 3 Αυγούστου του 2017. Μέσα στο επόμενο 10ήμερο εκτιμάται πως θα οδηγηθούν σε συμφωνία υποθέσεις, επίσης, μικρών επιχειρήσεων, αλλά με χρέη προς τις τράπεζες.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή είναι πιο σύνθετες, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να αρχίσουν, σταδιακά, να βγαίνουν οι αποφάσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τις πρώτες 15 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν εισέλθει 12.748 ενδιαφερόμενοι.
Από αυτούς, έχουν εκκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης 8.729 άτομα, ενώ 299 την έχουν ολοκληρώσει. Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με στόχο τη ρύθμιση. Σημειώνεται πως από τις 299 αιτήσεις οι 108 έχουν μόνο έναν οφειλέτη και οι υπόλοιπες 191 πολλαπλούς.
Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τα οφέλη
Ο ν. 4469/2017 απευθύνεται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις με οφειλές προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Εκτός νόμου μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, την τρέχουσα εβδομάδα, θα κριθεί και η τύχη αυτών.
Τα κριτήρια
Ηλεκτρονική αίτηση στον μηχανισμό, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (www.keyd.gov.gr), μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον:
κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε προς χρηματοδοτικό φορέα οφειλή από δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπροθέσμων απαιτήσεων εις βάρος του
- οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές του ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ
- ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα κρίνεται επιλέξιμος εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης
- ο οφειλέτης που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα κρίνεται επιλέξιμος εφόσον σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή έχει θετική καθαρή θέση (equity).
- Σημειώνεται πως η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν δίνεται δεύτερη ευκαιρία. Τα έγγραφα που πρέπει να επισυνάψει η επιχείρηση που υποβάλλει αίτηση στον μηχανισμό υπερβαίνουν τα 20. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη με αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία τους, τα Ε1, Ε3, Ε9 κ.λπ.
Οφειλές και κατασχέσεις
Στον εξωδικαστικό υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να έρθουν σε δυσμενέστερη θέση από αυτήν που θα βρίσκονταν αν λάμβανε χώρα ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Επομένως, στην περίπτωση που η περιουσία της επιχείρησης υπερβαίνει το ύψος των οφειλών ή είναι ίση με αυτές δεν γίνεται κανένα κούρεμα.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού προβλέπεται αναστολή των μέτρων, εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για 70 ημέρες. Για να δοθεί παράταση έως 4 μηνών απαιτείται δικαστική απόφαση και εφόσον συμφωνεί η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών.
Οι δόσεις
Ο νόμος επιτρέπει ρητά ρυθμίσεις (μέχρι 120 δόσεις) και διαγραφές οφειλών των επιχειρήσεων προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ), τράπεζες και μεγάλους προμηθευτές. Εξαίρεση αποτελεί η κύρια οφειλή που έχει προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατούμενων οφειλών για φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Το διαβάσαμε εδώ