Του Ιάκωβου Γκούμα
Επιτέλους, τα αυτονόητα μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα…
Δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί ο σύζυγος θα εισπράττει την επιστροφή της συζύγου και γιατί οι οφειλές ενός εκ των δύο θα στερούν τη Φορολογική ενημερότητα από τον άλλο…
Όπως και να έχει όμως, αυτά ανήκουν στο παρελθόν…
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η απόφαση Α.1017/2019, “Γνωστοποίηση επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος”.
Συνεπώς, στο διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019, μπορεί ένας εκ των δύο συζύγων, να γνωστοποιήσει την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων. Ο έτερος σύζυγος, θα ενημερωθεί από την πλατφόρμα για την επιλογή της υποβολής χωριστών δηλώσεων…
Η δήλωση μπορεί να γίνει, αλλά και να ανακληθεί, έως 28 Φεβρουαρίου. Μετά από την ημερομηνία αυτή, η δήλωση που έχουμε καταθέσει είναι ανέκκλητη…
Οι έγγαμοι λοιπόν και μόνο (όχι τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης ή οι φορολογούμενοι σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση) και έως τις 28 Φεβρουαρίου αυστηρά, μπορούν να έχουν την επιλογή της χωριστής δήλωσης…
Μετά τις 28 Φεβρουαρίου και μέχρι την τελευταία ημέρα της υποβολής των δηλώσεων, η ηλεκτρονική εφαρμογή θα μείνει ενεργή αποκλειστικά για όσους συνάψουν γάμο μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Μια λοιπόν και μπορούμε πλέον με το Νόμο να υποβάλλουμε χωριστές Δηλώσεις, χωρίς να αναγκαζόμαστε σε τερτίπια και «ντρίπλες », ας μιλήσουμε και επί της ουσίας για την επιλογή:
Υποβολή Φορολογικής Δήλωσης Χωριστά ή Μαζί;;
Αξίζει τον κόπο τελικά ή όχι;;
Λοιπόν κατά τη γνώμη μου, η επιλογή Χωριστής Δήλωσης δεν έχει κανένα καλό οικονομικό λόγο για να είναι η επιλογή μας… Θα μπορούσαμε σε πολύ λίγες και πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις να το επιλέγαμε… Διαφορετικά δεν προκύπτει ιδιαίτερος λόγος…