Ολοένα και περισσότεροι χρήστες της Google χρησιμοποιούν το search engine network προκειμένου να αναζητήσουν τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες που χρειάζονται θέτοντας γεωγραφικά κριτήρια στην αναζήτησή τους. Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη της κάθε επιχείρησης/επαγγελματία να έχει μία διακεκριμένη προβολή σε τοπικό επίπεδο στο search engine network, η Google δημιούργησε ένα δωρεάν εργαλείο, το Google My Business.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την προβολή τους στο Google My Business και επίσης γιατί αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο και μερική προσπάθεια ώστε να κάνεις την online καταχώρηση της επιχείρησής σου όσο το δυνατόν πιο χρήσιμη και αποτελεσματική.
Τι είναι το Google My Business;
Πρόκειται για μία δωρεάν υπηρεσία που σου επιτρέπει να καταχωρήσεις και να παρουσιάσεις όπως εσύ θέλεις την επιχείρηση στο Google Search και στο Google Maps και όλα αυτά βάσει του local SEO, δηλαδή τα αποτελέσματα φιλτράρονται με γεωγραφικά κριτήρια (υπό την προϋπόθεση ότι έκανες τις σωστές ρυθμίσεις). Μία αναζήτηση μπορεί να δώσει άμεσα όλες τις βασικές πληροφορίες στον χρήστη, όπως διεύθυνση και χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που βρίσκεται, ωράριο λειτουργίας, ιστοσελίδα και τηλέφωνο επικοινωνίας όπως και αξιολογήσεις πελατών για την συγκεκριμένη επιχείρηση καθώς και φωτογραφικό υλικό. Αν μάλιστα ο χρήστης πραγματοποιεί την αναζήτηση από το κινητό τηλέφωνο, η Google θα του δώσει επί τόπου οδηγίες για να σε βρει.
Εσύ θα μπορείς να απαντάς στις ερωτήσεις και στα σχόλια των χρηστών και να διαχειρίζεσαι τα insights ώστε να μάθεις με ποιον τρόπο ψάχνουν για σένα οι χρήστες και πώς σε βρίσκουν.
Έχεις premium «ορατότητα» σε Google Search και Google Maps
Όπως θα έχεις παρατηρήσει, η σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google χωρίζεται σε δύο μέρη. Το 30% της σελίδας καταλαμβάνουν οι πληρωμένες διαφημίσεις του Google Adwords, το γνωστό ως paid results ενώ το υπόλοιπο 70% αποτελείται από τα οργανικά αποτελέσματα (organic results).
Η διαφορά εδώ βρίσκεται στο ότι με το Google My Business κάθε φορά που ένας χρήστης αναζητά μία επιχείρηση, αυτή εμφανίζεται ως καταχώρηση ακριβώς κάτω από τα paid results και πάνω από τα organic. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε έναν χάρτη του Google Maps και ακριβώς από κάτω ένα three pack, δηλαδή τρεις καταχωρήσεις που επέλεξε η Google με γεωγραφικά κριτήρια.
Ξέρεις να ξεχωρίζεις;
Ξέρουμε ότι το λιγότερο κάθε 200μ., υπάρχει ένας συνάδελφός σου με την ίδια επιχείρηση…
Η γεωγραφική εγγύτητα σίγουρα είναι ο κυριότερος παράγοντας για να βρεθείς στην πρώτη θέση της αναζήτησης ενός χρήστη, όμως θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι ο μοναδικός.
Η Google αξιολογεί ταυτόχρονα και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως:
• Πόσες πληροφορίες έχεις καταχωρήσει στο προφίλ σου στο Google My Business και αν τις ενημερώνεις συχνά,
• Τα στοιχεία επικοινωνίας που έδωσες
• Τις φωτογραφίες που δημοσίευσες στο προφίλ σου
• Τα online reviews
Εφόσον οι χρήστες που έχουν επισκεφτεί την επιχείρησή σου, την έχουν αξιολογήσει θετικά, τότε ανεβαίνεις υψηλότερα στην κατάταξη από τα άλλα πρακτορεία της περιοχής που έχουν λάβει χαμηλότερη αξιολόγηση από το πελατειακό τους κοινό. Οι χρήστες μπορούν να σε αξιολογήσουν κατευθείαν στην Google, ενώ εσύ έχεις τη δυνατότητα να αντλήσεις αξιολόγηση πελατών και από την Facebook business page του πρακτορείου σου, εφόσον κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον λογαριασμό σου.
Είναι free!
Επειδή κάθε ευρώ μετράει, μπορείς να το κρατήσεις στην άκρη γιατί το Google My Business είναι εντελώς δωρεάν…
Βέβαια πρέπει να θυμάσαι ότι για να «σετάρεις» το δικό σου επαγγελματικό προφίλ στο Google My Business θα χρειαστείς μόνο μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail και επίσης θα πρέπει να κάνεις «claim» την επιχείρησή σου και να ορίσεις τις πρώτες ρυθμίσεις.
Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μαζί τα πρώτα βήματα σε επόμενο άρθρο.
Stay tuned!