Η νέα ρύθμιση οφειλών, με 120 δόσεις για όλους και επανυπολογισμό παλαιών οφειλών προς τα Ταμεία που οδηγεί σε «κούρεμα» ακόμη και 70% της οφειλής, δεν θα έχει τελικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ενώ ο επανυπολογισμός αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, όπως αποκάλυψε χθες, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στη νέα αυτή γενναία ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, χωρίς βέβαια επανυπολογισμό, αφού ήδη τα ποσά αυτά των οφειλόμενων εισφορών έχουν υπολογιστεί με βάση τον νέο τρόπο και το νέο ποσοστό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισμένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν.
Οπως ξεκαθάρισε η κ. Αχτσιόγλου, εξερχόμενη από τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις θα είναι για όλους 120. «Η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως «δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων».
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, η ρύθμιση που αναμένεται να ισχύσει πιθανότατα εντός Μαρτίου, θα έχει ως αποτέλεσμα η αρχική οφειλή να μειώνεται ακόμη και κατά 70%. Μάλιστα, όποιος δεν ενταχθεί σε αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» που δυνητικά αφορά 900.000 και πλέον μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ. Μάλιστα, η ρύθμιση θεωρείται ότι θα ωφελήσει και περίπου 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Ολες οι παλαιές (έως το 2016) οφειλές που έχουν καταλογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Στο νέο αυτό ποσό δε, θα υπολογιστούν ευνοϊκότερες προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα το «κούρεμά» τους να αγγίζει ακόμη και το 85%.
Πηγή: kathimerini.gr