HomeΕνημέρωσηΕπιχειρείν & ΦορολογίαΣυνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ για τις ΜμΕ επιχειρήσεις: Όσα υποσχέθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ για τις ΜμΕ επιχειρήσεις: Όσα υποσχέθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, Υπουργών, Βουλευτών, Εκπροσώπων της Εκκλησίας και των Κοινωνικών Φορέων πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Δεύτερης Διεθνούς Συνάντησης των Αθηνών που διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με θέμα: «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Οικονομική Δημοκρατία: μοχλοί ανάπτυξης και καινοτομίας».

Η Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών, στην οποία συμμετείχε και η ΠΟΕΠΠΠ, ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά, ο οποίος και μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο όρος και η έκφραση «οικονομική δημοκρατία», έχει μια συγκεκριμένη καταγωγή και προέλευση πολλών δεκαετιών.

«Για τους περισσότερους από εμάς η έκφραση «οικονομική δημοκρατία», είναι αυτονόητα συσχετισμένη με τα αιτήματα του οργανωμένου εργατικού κινήματος και των εργατικών συνδικάτων, για συμμετοχή των εκπροσώπων τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο εσωτερικό είτε μεμονωμένων επιχειρήσεων είτε συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμα και σε επίπεδο μιας εθνικής οικονομίας. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια επέκταση των αρχών της δημοκρατίας από το πολιτικό σύστημα στην ίδια την οικονομία. Στην πιο διευρυμένη της εκδοχή, η έκφραση «οικονομική δημοκρατία», συνδέθηκε με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα: το πρόγραμμα της αυτοδιαχείρισης. Το αίτημα για οικονομική δημοκρατία, για την κατοχύρωση δηλαδή εκτός από τα πολιτικά και οικονομικών δικαιωμάτων, διήνυσε μια ιστορική τροχιά στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, με αφετηρία τα χρόνια του Μεσοπολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της Μεταπολεμικής περιόδου βρήκε το θεσμικό της αποτύπωμα στο πλαίσιο της γνωστής «Σοσιαλδημοκρατικής Συναίνεσης» με μορφές συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων αλλά και με μορφές συνδιαχείρισης των οικονομικών μονάδων».

 

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς

 

Επίσης ο κ. Γ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επισημαίνοντας ότι «είναι γνωστό ότι σε αυτή τη δύσκολη και τραυματική χρονική περίοδο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, οι συνέπειες από τη κρίση αλλά και από την πολιτική της διαχείρισής της, υπήρξαν επώδυνες σε ακραίο βαθμό. Και ξεκινάω την αναφορά μου με το πιο γνωστό σε όλους σας στοιχείο: στη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι το 2014, εξαφανίστηκε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κυρίως μικρές και μεσαίες. Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός έφτασε τις 220.000 αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε από 840.000 το 2008 στις 620.000 το 2014. Από το «κλείσιμο» αυτών των επιχειρήσεων αλλά και από τις απολύσεις, περίπου 780.000 άτομα προστέθηκαν στο απόθεμα της ανεργίας».

 

«Η φορολογία σήμερα στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ

 

Αλ. Τσίπρας: «Δέσμευση για την μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κάλεσε στη συνέχεια στο βήμα τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι «το 2018 είναι, ίσως, το κρισιμότερο, θα τολμήσω να πω, το πιο κρίσιμο έτος για τη χώρα, που από το 2010 και μετά μπήκε σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια. Είναι η χρονιά κατά την οποία τελειώνουμε τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό που σήμερα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, δεν είναι πια το πώς θα σταματήσουμε την καταστροφή, το πώς θα σταματήσουμε την κρίση, το πώς θα βγούμε από την καταιγίδα, αλλά είναι η επόμενη μέρα, η μέρα μετά την καταιγίδα. Εμείς σε κάθε περίπτωση δουλεύουμε για αυτό, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για το «μετά» την καταιγίδα, για το «μετά» της ελληνικής οικονομίας».

 

Ο πρωθυπουργός έλαβε ένα κλαδί ελιάς από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά

 

Μιλώντας για το θέμα της φορολογία ο κ. Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «θέλω χωρίς περιστροφές να αναγνωρίσω ενώπιον σας ότι πράγματι η φορολογία σήμερα στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες. Και ότι δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο, αλλά και δέσμευση να προχωρήσουμε στη μείωση της, με τρόπο δίκαιο, αλλά και με τρόπο στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός ο τρόπος, αλλά και αποτελεσματικός. Η ρύθμιση του χρέους που επίκειται το προσεχές διάστημα, σας διαβεβαιώνω ότι θα λάβει πάρα πολύ σοβαρά αυτή την παράμετρο. Και φυσικά ήδη στο μεσοπρόθεσμο που έχουμε ψηφίσει προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%».

Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγελλε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν, δυο νέα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ: Πρόκειται για το «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και το «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα των ΜμΕ και επισήμανε ότι «για πρώτη φορά δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση που αφορά τη δυνατότητα μικροπιστώσεων σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προχωρούμε, λοιπόν, στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ η κάθε μία και αυτό, προκειμένου να τους δώσουμε την ώθηση, τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή προκειμένου να καταφέρουν να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

 

 

Κυρ. Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα της ΝΔ η μείωση φόρων και εισφορών»

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στις τρεις άμεσες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ.

 

«Στόχος της ΝΔ είναι να ενισχύσει με φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις», είπε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, η ΝΔ στοχεύει να μειώσει άμεσα τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές για λιτό και αποτελεσματικό κράτος, να φέρει επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν δουλειές και να στηριχθούν οι νέοι και οι πιο αδύναμοι.

«Έχω δεσμευθεί για μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20%, από 29% σήμερα, εντός μίας διετίας. Για μείωση φόρου μερισμάτων στο 5%, για καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9%, από 22%. Για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% & αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος της ΝΔ είναι να ενισχύσει με φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις με «υπεραποσβέσεις» μέχρι 200% στις νέες επενδύσεις παγίων, τον διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη, καθώς και της μείωσης φόρου επιπλέον 2% για επιχειρήσεις 50 εργαζομένων και πάνω που αυξάνουν κατά 10% τις θέσεις εργασίας τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο φορολογικό σύστημα τριών πυλώνων στη βάση του οποίου θα μειώσουμε τις φορολογικές εισφορές».

«Έχω δεσμευθεί για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, εντός μίας διετίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Απευθυνόμενους στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε: «Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί από σας είστε δύσπιστοι, ενώ ξέρετε ότι το σχέδιό μας είναι στη σωστή κατεύθυνση.  κρίση σας βρήκε πολλούς από σας υπερχρεωμένους. Είχατε βάλει μεγάλους στόχους, προσλάβατε, δανειστήκατε και μετά είδατε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια σας. Η φουρτούνα σας βρήκε μεσοπέλαγα».

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εστίασε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους οποίους, όπως είπε, «πρέπει να ορίσουμε», ώστε «να πάψουν να λειτουργούν ως λαθρεπιβάτες».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της ΝΔ για τη ρύθμιση των οφειλών, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε σε τρία βασικά σημεία:

  • την διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών,
  • την ρύθμιση σε 120 δόσεις όσων οφειλών δεν δύνανται να διαγραφούν
  • «πάγωμα» μέρους της οφειλής ανάλογα με το ύψος του χρέους.

«Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Από τα 100 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος δεν μπορούν να εισπραχθούν. Να διαγραφούν οι ανείσπρακτες οφειλές και με διακομματική συναίνεση αν χρειαστεί και όσες οφειλές από εκεί και πέρα μπορούν, να ρυθμιστούν μέχρι 120 δοσεις. Οι οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ να σπάσουν σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι να παγώσει και να αποπληρωθεί όταν πληρωθεί και η τελευταία δόση του υπόλοιπου χρέους. Οι οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ να μπορούν να ρυθμιστούν πολύ εύκολα μόνο με μία αίτηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Φ. Γεννηματά: Νομοθετική διάταξη για το ασφαλιστικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με τον πρόεδρο Γ. Καββαθά και τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ

 

Τον συνδυασμό για την επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με σύγχρονους όρους και δημιουργία προϋποθέσεων και φιλικού κλίματος για ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών, παρουσίασε από το βήμα του Συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την εικόνα της Οικονομίας, η κ. Γεννηματά έθεσε προτεραιότητες για την ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Οικονομίας.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το κόμμα της αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο μία νέα εθνική συμφωνία για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας, με τη μικρομεσαία επιχείρηση στην πρώτη γραμμή.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις και την παραγωγή, ξεκινώντας από τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, το κρασί και οι ζυθοποιίες, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν κίνητρα για όσους επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Για τους νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα, η κ. Γεννηματά προτείνει την απαλλαγή τους για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές.

Από το βήμα του συνεδρίου, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προανήγγειλε πως εντός των επόμενων ημερών το κόμμα της θα καταθέσει στη βουλή νομοθετική διάταξη για το ασφαλιστικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το κόμμα της έχει προτείνει τη δημιουργία μιας bad bank με συνεργασία δημοσίου- τραπεζών- ιδιωτικού τομέα που θα προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων οφειλετών που αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

 

 

 

 

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο