Εδώ και μήνες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το μοντέλο που πρόκειται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την παροχή των αδειών στο Διαδικτυακό Στοιχηματισμό. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένονταν να τεθεί σε διαβούλευση από τα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, αλλά μέχρι σήμερα εκκρεμεί.
Στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως έχει πέσει στο τραπέζι η υιοθέτηση του μοντέλο της Ρουμανίας με βάση το οποίο αν οι υφιστάμενοι «προσωρινά αδειοδοτημένοι» πάροχοι (οι 24 εταιρείες που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγορά διαδικτυακού στοιχήματος) θέλουν να λάβουν μία από τις νέες άδειες θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά φόρους με συγκεκριμένο συντελεστή.
Στη Ρουμανία ο φορολογικός συντελεστής της αναδρομικής φορολόγησης ήταν 20% επί των συνολικών εσόδων κατά την προηγούμενη πενταετία με αποτέλεσμα ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι να αποφασίσουν (το 2015) την έξοδό τους από την τοπική αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, συγκεκριμένος αριθμός «προσωρινά αδειοδοτημένων» παρόχων που πλήρωνε για κάποια χρόνια θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι αυτών που δεν έχουν πληρώσει. Ταυτόχρονα κάποιοι μεγάλοι «παίκτες», που είχαν λάβει «προσωρινή άδεια» στα τέλη του 2011, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταβολή αναδρομικών φόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως συνέβη και στη Ρουμανία.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο βρετανικός όμιλος GVC Holdings ο οποίος έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος εδώ και χρόνια μέσω της Sportingbet (αλλά και των Bwin και Vistabet), είχε ανακοινώσει πως οι ελληνικές φορολογικές αρχές του επέβαλλαν αναδρομική φορολογική υποχρέωση 186,7 εκατ. ευρώ για τη δραστηριότητά στο διαδικτυακό στοίχημα τη διετία 2010 – 2011. Η GVC Holdings, ακριβώς λόγω της εκτενούς παρουσίας της, θα κληθεί να πληρώσει πολύ μεγάλο αναδρομικό φόρο, αν εφαρμοστεί το ρουμανικό μοντέλο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Η εταιρεία συμβούλων/ελεγκτών Grant Thornton είχε παρουσιάσει μελέτη στην κυβέρνηση για το νέο αδειοδοτικό καθεστώς στην αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. Στη μελέτη προτείνονταν συγκεκριμένη διαδικασία έκδοσης απεριόριστου αριθμού αδειών (επταετούς διάρκειας), που θα ήταν δύο κατηγοριών, ανάλογα με τον τύπο παιχνιδιών, με παράλληλη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 35% όπως και για τα επίγεια τυχερά παιχνίδια.
Το διαβάσαμε στο eurotoday.gr