(Ξένη δημοσίευση) – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης Υπουργού, 25-6-2009
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν οι Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας και Νίκος Λέγκας. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας. Η περίοδος που διανύουμε είναι για ολόκληρη την Ευρώπη η δυσχερέστερη στα δύο χρόνια που διαρκεί ήδη η οικονομική κρίση. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009 η πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών ήταν χειρότερη από κάθε πρόβλεψη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης βρίσκονται παντού σε ελεύθερη πτώση, ενώ η ανεργία και τα ελλείμματα εκτοξεύονται. Μέσα στο χρόνο 23 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. θα βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Η Ελλάδα ήταν μαζί με την Κύπρο, όπως έχουμε ξαναπεί, οι μόνες χώρες στην Ε.Ε. των 27 που διατήρησαν, έστω και οριακά, θετικό πρόσημο ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, όπως και σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας η ανάπτυξη ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις.
Με την ολοκλήρωση του α’ εξαμήνου του 2009, η Κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί, προχώρησε στην επαναξιολόγηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης στην ελληνική οικονομία και τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και των προβλέψεών της για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2009. Το ίδιο κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σχεδόν ανά τρίμηνο αναθεωρεί επί το δυσμενέστερο δυστυχώς τις προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2009 αναμένεται να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, υπολογίζουμε ότι θα κυμανθεί γύρω στο μηδέν σε σύγκριση με το 1,1% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι θα είναι υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις μιας σειράς διεθνών Οργανισμών, οικονομικών αναλυτών και άλλων θεσμικών φορέων, που πάντως όλοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα είναι η 2η χώρα στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης το 2009. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους και θα έχει σίγουρα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010.
Η παγκόσμια κρίση και η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας έχουν πλήξει μεταξύ άλλων, ως είναι φυσικό, και τα φορολογικά έσοδα. Η απώλεια εσόδων, σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες λόγω της κρίσης και εκτιμούμε ότι θα φτάσει τα 2,6 δις ή 1,1% του ΑΕΠ το 2009.
Ταυτόχρονα, όσον αφορά τις δαπάνες, υπήρξαν φέτος επιβαρύνσεις, οι οποίες δεν προβλέπονταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα έκτακτα μέτρα για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων και επιπλέον υποχρεώθηκε: να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό στην Ολυμπιακή με βάση απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, να χρηματοδοτήσει το νέο μισθολόγιο των γιατρών και να εξοφλήσει μέρος των οφειλών της που προέρχονται από παλιά προς την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι επιπλέον αυτές δαπάνες αναμένεται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 0,9 δις ευρώ που είναι το 0,4% περίπου του ΑΕΠ το 2009.
Τέλος, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αναμένεται να αποφέρουν έσοδα στον προϋπολογισμό 1,2 δις ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα αυτά είναι η μείωση των ελαστικών δαπανών, η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μεγάλα εισοδήματα. Για να επιτευχθεί συνεπώς ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009, χρειαζόμαστε πρόσφατα μέτρα της τάξεως των 2,3 δις ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και ουσιαστικές αποφάσεις.
Οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι: Να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009. Να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες δανειζόμαστε κάθε χρόνο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το υψηλό δημόσιο χρέος της ελληνικής οικονομίας. Ένα χρέος που κληρονομήσαμε, ένα χρέος που δημιουργήθηκε και συσσωρεύτηκε τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να περιοριστεί το δημόσιο χρέος, ώστε να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροι για την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.
Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα αναμένεται να αποφέρουν συνολικά 1,9 δις ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο των 447 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ, θα καλυφθεί από τα αποτελέσματα της μάχης ενάντια στη φοροδιαφυγή που ήδη έχουμε ξεκινήσει με έντονους ρυθμούς – και έχουμε ήδη θετικά αποτελέσματα – και της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την περικοπή των κρατικών δαπανών.
Για το σκοπό αυτό, προωθούμε ταυτόχρονα μια σειρά από στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου αφενός να περιοριστεί αποτελεσματικότερα η φοροδιαφυγή και αφ’ ετέρου να περιοριστούν περαιτέρω οι κρατικές δαπάνες.
Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, αν και δεν είναι ευχάριστα για κανέναν και πρώτα από όλα για την ίδια την Κυβέρνηση, είναι αναγκαία και κατά το δυνατόν κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα. Διασφαλίζουν ότι όλοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Στη δύσκολη αυτή περίοδο για την οικονομία μας, η Κυβέρνηση επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο της σοβαρότητας, της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Εξακολουθεί να λέει όχι στον λαϊκισμό βάζοντας πρώτα και πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου.
Τα μέτρα είναι τα εξής:
Πρώτον: Επιβάλλονται ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω τω 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Τα τέλη αυτά διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας έχουν όλα τα σκάφη, ιδιωτικά και επαγγελματικά, που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε εταιρίες ελληνικές ή ξένες, εφ’ όσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα από 1.1.2009. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν όταν θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η σχετική τροπολογία.
Δεύτερον: Επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επίσης με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση, ώστε να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη. Οι σχετικές λεπτομέρειες επίσης θα δημοσιοποιηθούν με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας.
Από τα τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη εισφορά, τα αναμενόμενα έσοδα είναι περίπου 60- 70 εκατ. ευρώ. Και λέω «περίπου»,διότι δεν είναι γνωστά ακόμη όλα τα στοιχεία των σκαφών, όπως επίσης δεν έχει οριστικοποιηθεί και η κλίμακα.
Τρίτον: Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου στα επιβατικά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, σύμφωνα με τον πίνακα, που λέει, ότι από τα 1.929 έως τα 2.500 κυβικά είναι 150 ευρώ, από τα 2.500 έως τα 3.000 είναι 250 ευρώ, από τα 3.000 έως 3.500 είναι 350 ευρώ, από 3.500 έως 4.000 είναι 450 ευρώ, από 4.000 έως 5.000 είναι 550 ευρώ και άνω των 5.000 κυβικών είναι 650 ευρώ.
Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Τα Ι.Χ. που σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, δηλαδή τα υβριδικά, τα αναπηρικά κλπ. απαλλάσσονται και από τον ειδικό φόρο υπέρ του Δημοσίου.
Τέταρτο: Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι περίπου 6 λεπτά το λίτρο. Το μέτρο αυτό δεν αφορά το πετρέλαιο ούτε κίνησης ούτε θέρμανσης ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά για θέρμανση και επίσης να μην επιβαρυνθεί το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών. Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.
Πέμπτον: Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού, που επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού, είναι ο ακόλουθος: Έως 50 ευρώ το τέλος θα είναι 12%. Από 50 έως 100 ευρώ είναι 15%, από 100 έως 150 ευρώ είναι 18% και πάνω από 150 ευρώ είναι 20%.
Επίσης, επιβάλλεται στα καρτοκινητά τέλος 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 140 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα τα οποία αναφέρω για όλες τις κατηγορίες είναι για το 2009, δηλαδή περίπου σε εξάμηνη βάση ή όπου απαιτείται και ένας χρόνος προσαρμογής, π.χ. στην κινητή τηλεφωνία, για λιγότερους μήνες.
Έκτον: Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές και παιχνίδια, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και τα κέρδη από τα κάθε είδους στοιχήματα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα. Επιβάλλεται φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα, που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν, και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται έως σήμερα με 5%, προκειμένου να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 180 εκατ. ευρώ.
Έβδομον: Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει φέτος έσοδα 1,15 δις. ευρώ.
Και όγδοο: Περιορίζεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια που καταβάλλει η χώρα μας για το 2009 κατά 120 εκατ. ευρώ. Είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε και από άλλες χώρες στο πλαίσιο της κρίσης.
Πρόκειται για ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων, το οποίο δεν αλλάζει τις βασικές κατευθύνσεις της φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Το κέντρο βάρους είναι προφανές ότι βρίσκεται στην πλευρά των οικονομικά ευπορότερων, ώστε να συνεισφέρουν ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση και με τα εισοδήματά τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Και επειδή είναι αρκετοί οι μύθοι που καλλιεργεί κυρίως η αντιπολίτευση στα θέματα της φορολογίας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Πρώτον: Ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 40%, ενώ στην ευρωζώνη είναι στο 42,1%. Η διεύρυνση του κλιμακίου του κεντρικού φορολογικού συντελεστή κατά 30%, δηλαδή από τα 23.000 ευρώ στα 30.000 ευρώ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών (στο 25% και 35%, από το 30% και 40%), είχε σαν αποτέλεσμα 1.700.000 συμπολίτες μας να έχουν από το 2008 σημαντική φορολογική ελάφρυνση. Και με την αύξηση των αφορολογήτων ορίων από τα 10.000 ευρώ στα 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και από τα 8.400 στα 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 3.300.000 συμπολίτες μας δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, που θεσμοθετήθηκε με τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, συνεχίζεται με την τρίτη φάση της. Ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής 25% για τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται σταδιακά από το 2010 έως το 2014 κατά 1 μονάδα ετησίως, με στόχο να φτάσουμε σε συντελεστή 20% το 2014.
Δεύτερον: Ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 25%, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι στο 25,9%.
Τρίτον: Οι ενεργειακοί φόροι – που περιλαμβάνουν τους φόρους σε προϊόντα ενέργειας, όπως καύσιμα, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό τόσο για κίνηση όσο και για σταθερή χρήση – στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ήταν στο 1,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2007 και κυμάνθηκαν από 1,2% στην Ελλάδα και την Ιρλανδία μέχρι και 3% στη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα, συνεπώς, είναι η χώρα με τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε αυτά τα προϊόντα. Οι φόροι αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί περιβαλλοντικοί φόροι και αντιπροσωπεύουν τα 3/4 των περιβαλλοντικών φορολογικών εισπράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ειδικότερα όσον αφορά τη βενζίνη, η χώρα μας εφαρμόζει σήμερα το ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο φορολογίας που προβλέπεται στην κοινοτική οδηγία 96 του 2003, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο κοινοτικό επίπεδο φορολογίας. Και με τη νέα ρύθμιση, η χώρα μας παραμένει στα χαμηλά επίπεδα της ευρωπαϊκής φορολόγησης.
Τέταρτον: Οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν οριακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 από 22% το 2006 στο 22,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2007. Οι έμμεσοι φόροι στην κατανάλωση ήταν υψηλότεροι το 2007 στη Δανία (33,7%), στη Σουηδία (27,8%) και στην Ουγγαρία (27,1%). Και οι χαμηλότεροι στην Ελλάδα (15,4%), στην Ισπανία (15,9%) και στην Ιταλία (17,1%). Το λέω αυτό για τους μύθους που καλλιεργούνται, ότι οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι σε υψηλότερα ποσοστά από τις άλλες χώρες.
Η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει αυτό το ισορροπημένο πακέτο μέτρων και ταυτόχρονα να ρίξει το βάρος της σε στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές, που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή και συμβάλλουν στη μείωση των δαπανών. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων της χώρας μας όχι μόνο για το 2009, αλλά κυρίως για το 2010 και τα επόμενα χρόνια.
Και συγκεκριμένα, προχωρούμε με άμεσες αλλά διαφανείς διαδικασίες στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, για τον έλεγχο στο χώρο των φαρμάκων και υλικών υγείας. Το σύστημα αυτό θα διασφαλίσει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υλικών. Η λύση που επιλέγουμε έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, την εύκολη καταχώρηση της συνταγής στο φαρμακείο με χρήση barcode και την άμεση ενημέρωση του κεντρικού συστήματος. Την αυτόματη εκκαθάριση οφειλών ασφαλιστικών ταμείων και τον τεκμηριωμένο υπολογισμό του ποσού επιστροφής από τις φαρμακοβιομηχανίες, που θυμίζω ότι η δική μας Κυβέρνηση θέσπισε. Την παραγωγή στοιχείων διοικητικής πληροφόρησης και τον εντοπισμό αποκλινουσών συμπεριφορών και ακραίων τιμών.
Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, είναι εφικτό να εξοικονομηθούν δαπάνες περίπου 2 δις. ευρώ ετησίως. Και αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δις ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος ευρωπαϊκός είναι κάτω από 1,8%. Αυτό δείχνει και τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο.
Δεύτερον, προχωρεί η εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης. Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση για τα στοιχεία κάθε τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής. Επίσης, θα επιτρέψει τον άμεσο έλεγχο της εγκυρότητας των εμπλεκομένων ΑΦΜ στην έκδοση ενός τιμολογίου και συνεπώς τον δραστικό περιορισμό, για να μην πω την εξάλειψη, της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.
Επιπλέον, θα παρέχει τη δυνατότητα προσδιορισμού των αναμενομένων εσόδων ΦΠΑ με σημαντική ακρίβεια, τη δυνατότητα κατάργησης της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών, καθώς και την απλοποίηση διαδικασιών που άπτονται του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Τρίτον: Σχεδιάζεται και υλοποιείται μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής. Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν στοιχεία εισοδήματος ΦΠΑ, περιουσιακών δικαιωμάτων, αγορών, πωλήσεων, ενδοκοινοτικών συναλλαγών και αμοιβών, ώστε οι φορολογικές αρχές να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον φορολογούμενο που εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά.
Ενδεικτικά αναφέρεται το αποτέλεσμα διασταυρώσεων για ενεργές επιχειρήσεις, που ενώ υπέβαλλαν εκκαθαριστική δόση ΦΠΑ χρήσης 2007 δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες περιοδικές δηλώσεις για το 2008 ή 2009. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε τις σχετικές καταστάσεις στις Δ.Ο.Υ. και μέχρι τις 19/6/2009, δηλαδή μέχρι πρόσφατα, είχαν εισπραχθεί συνολικά 197.528.335 ευρώ για εκπρόθεσμες χρεωστικές ή πιστωτικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις παραπάνω επιχειρήσεις. Είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της χρήσης των διασταυρώσεων στην αγορά. Επίσης, την τελευταία διετία, με βάση τα ηλεκτρονικά στοιχεία Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, είναι δυνατή η πραγματοποίηση διασταυρώσεων για τη αντιμετώπιση και του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απαλλάσσονται από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και μετά. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρείται μέχρι σήμερα ένα, κατά τα φαινόμενα, υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής.
Πέμπτον: Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι της ΥπΕΕ. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2009 τα εκτιμώμενα πρόστιμα για τις παραβάσεις που εντόπισε η ΥπΕΕ ανέρχονται σε περίπου 700 εκατομμύρια, έναντι 500 εκατομμυρίων περίπου πέρυσι – πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 39% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου του 2008. Η συνολική πρόβλεψη για το α’ εξάμηνο του 2009, είναι για 866.500 περίπου εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 686 εκατ. που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2008, δηλαδή μια αύξηση 26,4%.
Για το β’ εξάμηνο του 2009, ο στόχος είναι τα 1.212.000.000 ευρώ έναντι 685.000.000 ευρώ περίπου πέρυσι, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 77,96%.
Συνολικά για το 2009, ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 2 δις ευρώ, έναντι 1.370.000.000 περίπου το 2008, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 51,6%. Επιπλέον το α’ πεντάμηνο του 2009 τα ποσά φόρων και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από ελεγκτικά κέντρα ανέρχονται σε 1.087.000.000 ευρώ έναντι περίπου 805.000.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 35%.
Επίσης, το τρίμηνο Μάρτιος- Μάιος 2009 τα ποσά φόρου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ μετά από διασταυρώσεις ΦΠΑ, ανέρχονται περίπου σε 65.000.000 ευρώ έναντι 43.500.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2008, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 48,2%. Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι οι προβλέψεις για το 2009 μπορούν να επιτευχθούν. Αυτό σημαίνει ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥπΕΕ και των ελεγκτικών κέντρων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, θα αποφέρει το 2009 πρόσθετα έσοδα ύψους 210.000.000 ευρώ και αναμένεται να εισπραχθούν άλλα 210.000.000 από πρόστιμα που έχουν καταλογισθεί μέσα στο 2008 και το 2007 και που επίσης δεν ήταν μέσα στους υπολογισμούς που είχαμε υποβάλλει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Έκτον: Εκσυγχρονίζεται η φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες με χαμηλότερη φορολογία, μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Είναι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί. Ταυτόχρονα, θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες για την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων. Έτσι, περιορίζεται ο εκτεταμένος ενδοομιλικός δανεισμός πέραν των δυνατοτήτων και των αναγκών της δανειολήπτριας εταιρείας μέσα στον όμιλο, με στόχο την εμφάνιση ζημιών ή μειωμένων κερδών. Και από τις ρυθμίσεις αυτές τα έσοδα του Δημοσίου αναμένεται να ενισχυθούν με περισσότερα από 200.000.000 ευρώ ετησίως.
Έβδομον: Προωθούνται νέες ρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στα θερινά τμήματα της Βουλής. Τα μέτρα αυτά αφορούν συγκεκριμένα την αναβάθμιση κι εντατικοποίηση των κλιμακίων ελέγχου και διακίνησης καυσίμων, τη δημιουργία μητρώου αδειών και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και κυρώσεων, την αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στα πετρελαιοειδή και, τέλος, την εισαγωγή συστήματος εισροών – εκροών με ταμειακές μηχανές στα πρατήρια.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης είναι σαφές, συγκεκριμένο και απολύτως συνεπές στις αρχές που στηρίζουν την πολιτική μας. Οι θυσίες που απαιτούνται επικεντρώνονται κυρίως στην περικοπή των κρατικών δαπανών και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση, είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος το επωμίζονται οι ισχυρότερες οικονομικά ομάδες.
Χρειάζεται ωστόσο η συμμετοχή και συστράτευση όλων των πολιτών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Γιατί είναι μια συμπεριφορά, η οποία δε στρέφεται μόνο εναντίον του κράτους, αλλά λειτουργεί συνολικά σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Και βέβαια, να επαναλάβω το αυτονόητο, ότι αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούν δεν θα υπήρχε ούτε ανάγκη για συζήτηση για ελλείμματα, ούτε ανάγκη πρόσθετων μέτρων. Και αν όλοι μαζί σήμερα ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στη φοροδιαφυγή, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με όφελος για τον τόπο και για κάθε πολίτη.
Η κυβέρνηση έχει το σχέδιο και κυρίως την πολιτική βούληση να προχωρήσει σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και να την οδηγήσει με ρεαλιστικό και ασφαλή τρόπο στην έξοδο από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω καταλάβει κάτι. Πριν από λίγο καιρό είχατε πάρει μέτρα για τη στήριξη του κλάδου του αυτοκινήτου, είχατε μειώσει τα τέλη ταξινόμησης με στόχο να βοηθηθεί ο κλάδος και κάποιοι φορολογούμενοι συμπολίτες μας πήγαν και αγόρασαν αυτοκίνητα με μειωμένα τα τέλη ταξινόμησης.
Τώρα σε αυτούς καθώς και σε όσους είχαν, τους λέτε ότι θα πληρώσουν ετήσια τέλη. Εγώ το θεωρώ λίγο ανέντιμο, δεν ξέρω εσείς. Επίσης, αν θεωρείτε ότι κάποιος που έχει ένα αυτοκίνητο 1900 κ.ε. ότι είναι πλούσιος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε το ένα είπα ούτε ο άλλο. Δεν θεωρώ ότι είναι πλούσιος, αλλά θεωρώ ότι το αυτοκίνητο των 1900 κ.ε. προφανώς το έχει κάποιος, ο οποίος έχει περισσότερα χρήματα απ’ αυτόν που έχει αυτοκίνητο 1400 κ.ε.. Δεν αυξάνουμε τα τέλη, παρά μόνο από 1900 κ.ε. και πάνω.
Όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης, το μέτρο που πήραμε για τη μείωσή τους δεν πάρθηκε, όπως κακώς αναφέρεται πολλές φορές, για να ενισχύσουμε την πώληση πολυτελών αυτοκινήτων. Υπήρχε ένα πραγματικό πρόβλημα στην αγορά – υπήρχε μεγάλο στοκ – και η αγορά του αυτοκινήτου δεν κινείτο καθόλου. Επιχειρήσεις έκλειναν, άνθρωποι κινδύνευαν να βγουν στην ανεργία. Το μέτρο που πήραμε για τη μείωση των τελών ταξινόμησης είχε σκοπό: α) να τονώσει την αγορά του αυτοκινήτου, β) να διατηρηθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, που ασχολούνται στον κλάδο και γ) να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους οι πάνω από 70.000 εργαζόμενοι.
Είχε επιπλέον και το στόχο να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα, διότι το δηλώσαμε ότι είχαμε πολύ μεγάλη υστέρηση των εσόδων από τα τέλη ταξινόμησης και τον ΦΠΑ των αυτοκινήτων που είναι σημαντικά για το Δημόσιο. Αλλά, ακόμα κι έτσι να το δείτε, η επιβάρυνση με 150 ή 250 ευρώ δεν έχει καμία σχέση με τις χιλιάδες ευρώ που εξοικονόμησε κάποιος, αν αγόρασε αυτοκίνητο με μειωμένο τέλος.
Το μέτρο της μείωσης των τελών ταξινόμησης είχε 4μηνη διάρκεια και είχε στόχο να βοηθήσει την αγορά του αυτοκινήτου και τους εργαζομένους σε αυτή. Δεν είχε στόχο να εξυπηρετήσει να αγοράσει κανείς μεγάλο αυτοκίνητο. Ο καθένας αγοράζει το αυτοκίνητο που μπορεί, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεχνάτε και την επιβάρυνση όμως από τα καύσιμα που θα έχουν όλοι αυτοί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το είπα καθαρά, κανένας δε βάζει φόρους ευχαρίστως, αλλά η επιβάρυνση στα καύσιμα είναι επίσης μέχρι ενός σημείου αναλογική και με το μέγεθος του αυτοκινήτου. Η επιβάρυνση στα καύσιμα υπάρχει μόνο στους χρήστες των αυτοκινήτων, ανάλογα με τη χρήση του αυτοκινήτου και ανάλογα με το μέγεθος του αυτοκινήτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν απατώμαι, η Commission σας έχει ζητήσει όχι πρόσκαιρα μέτρα, αλλά μόνιμου χαρακτήρα. Εξ όσων βλέπω, ουσιαστικά τον κύριο όγκο των εσόδων που θα πάρετε θα είναι από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους που πιθανότατα απ’ ότι κατανοώ δεν θα είναι με τη μορφή κάποιου ετήσιου τέλους ή οτιδήποτε αλλά θα είναι μια έκτακτη, ας το πούμε έτσι, εισφορά ή δαπάνη, όπως θέλετε πείτε το. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη και για άλλο ένα πακέτο νέων μέτρων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σαφές ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώνουμε σήμερα αποσκοπούν να καλύψουν απώλειες από έσοδα ή υπερβάσεις σε δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού. Διαρθρωτικά μέτρα, όπως αυτά που ανέφερα, τα οποία δεν θα αποδώσουν όμως μέσα στο 2009 αλλά αργότερα, ήδη έχουμε ξεκινήσει και παίρνουμε πάρα πολλά. Και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλλουμε τον Οκτώβριο, θα περιλαμβάνονται ειδικά αυτά τα μέτρα, τα οποία έχουν μόνιμα οφέλη.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, όπως είχαμε πει, δεν χρειάζεται να είμαστε από πάνω για να καλύψουμε τις απώλειες εσόδων που υπάρχουν, οι οποίες δεν είναι και αυτές μόνιμου χαρακτήρα. Διότι, οφείλονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην κρίση. Και απ’ ότι φαίνεται – και ελπίζουμε να συνεχίζουν τα καλά σημάδια να έρχονται – τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση για το 2010 και μετά. Άρα, η έκτακτη κρίση απαιτεί έκτακτη αντιμετώπιση και έκτακτα μέτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση θέλω. Είχατε υπολογίσει ότι το έλλειμμα του 2008 θα είναι στο 3,7% του ΑΕΠ, αν δεν κάνω λάθος, και θα παρέμενε στα ίδια επίπεδα και φέτος. Τελικά είδαμε ότι το έλλειμμα το περσινό πήγε στο 5%, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να εξοικονομήσετε πόρους περίπου 3,2 δις. Σήμερα μας λέτε λοιπόν ότι τελικά θ’ απαιτηθούν άλλα 2,3 δις. ευρώ. Είναι μόνο 2,3 τελικά τα δις ή πρέπει να τα προσθέσουμε και στ’ άλλα 3,2 που απαιτούνται για τη μείωση του 5% στο 3,7%; Είναι προφανές ότι δεν πάμε από το 5% στο 3,7%, πάμε από πολύ ψηλότερα στο 3,7%.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προφανές ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουμε έσοδα και δαπάνες. Η διαφορά τους στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι 3,7% του ΑΕΠ. Και έλεγα πάντοτε, ότι εφ’ όσον τηρηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το έλλειμμα θα είναι 3,7%.
Είχα πει επίσης ότι θα παρακολουθούμε την τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και – εφ’ όσον χρειαστεί – θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα. Και αυτό κάνουμε. Βλέπουμε τις αποκλίσεις σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τις αποτιμούμε και παίρνουμε μέτρα τα οποία θα καλύψουν αυτή τη διαφορά.
Τα μέτρα που παίρνουμε υπολείπονται κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου από αυτά, τα οποία πρέπει να καλύψουμε. Και αυτά λέμε ότι θα τα καλύψουμε με επιπλέον περικοπή δαπανών και πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο λέω εγώ, ότι αυτά τα 2,3 δις προφανώς είναι για να παραμείνει το έλλειμμα στο 3,7%. Όμως το έλλειμμα ήδη έχει πάει στο 5% πέρυσι. Άρα πρέπει να καλύψουμε μεγαλύτερο ποσό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξαναλέω: Έχουμε έναν προϋπολογισμό και ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2009. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης λέει από την αρχή μέχρι το τέλος του έτους τι έσοδα έχεις, τι δαπάνες θα έχεις και με βάση αυτό ποιο είναι το έλλειμμά σου. Αυτό λέει. Με βάση αυτό λοιπόν το έλλειμμα ήταν 3,7%. Αν υπάρχει απόκλιση από τα έσοδα ή τις δαπάνες, προφανώς αλλάζει και ο στόχος.
Εμείς λοιπόν προκειμένου να πετύχουμε τον ίδιο στόχο, πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα για να μείνουμε σταθεροί στο στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε ότι από τις αλλαγές στα σκάφη θα έχετε έσοδα 60-70 εκ. €. Συνολικά, από το πακέτο που ανακοινώσατε και πρόσφατα, ποιο θα είναι το έσοδο που προσδοκάτε; Και μια ερώτηση για την ΥΠΕΕ. Βλέπουμε ότι χθες έγιναν επεισόδια στη Λήμνο. Υπάρχει αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στους ελέγχους.
Πώς θα μπορέσετε να προχωρήσετε και να υλοποιήσετε αυτό το στόχο που έχετε βάλει για την είσπραξη των εσόδων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν να σας απαντήσω για τα σκάφη. Εκτός από αυτά τα έσοδα τα οποία προβλέπουμε εδώ, με την τάξη την οποία περιμένουμε να μπει στα σκάφη – να καταγραφούν τα σκάφη, με όλα αυτά τα οποία περιέγραψα και δεν θέλω να επαναλάβω – θα υπάρξει και ένα επιπλέον έσοδο από την τακτοποίηση αυτή των σκαφών, που σήμερα εμφανίζονται ως δήθεν επαγγελματικά και η οποία θα έχει ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά το ΦΠΑ για το κράτος.
Δεν είμαι σε θέση να σας πω ακριβώς πόσο είναι αυτό, διότι δεν το γνωρίζω ακόμη. Αυτή τη στιγμή αυτή η δουλειά γίνεται – η καταγραφή όλων των σκαφών, της αξίας τους, του τρόπου με τον οποίον θα αποσβένεται προκειμένου να μπορούμε να υπολογίσουμε και πόσοι θα είναι αυτοί οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου η συντριπτική πλειοψηφία, που θα προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα. Και έτσι θα έχουμε ένα σημαντικό έσοδο από το ΦΠΑ
Τώρα, όσον αφορά για το θέμα της Λήμνου, επαναλαμβάνω το αυτονόητο, ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένοι πολίτες αυτής της χώρας, παραδείγματος χάρη οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, να πληρώνουν τα βάρη επειδή δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν και μερικοί άλλοι να θεωρούν ότι μπορούν να φοροδιαφεύγουν.
Το κυνήγι της φοροδιαφυγής είναι εθνική υπόθεση και είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και σε αυτό θα είμαστε άτεγκτοι. Και θέλω να περάσω το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε κανένα μέρος – σε κανένα νησί, σε καμία πόλη – να υπάρχει μια ομάδα – ασφαλώς μικρή ομάδα, δεν είναι η πλειοψηφία – η οποία, όπως έγινε στη Λήμνο, να απαιτεί να μη γίνεται έλεγχος στο νησί ή σε οποιοδήποτε μέρος.
Έδωσα ήδη εντολή στη ΥΠΕΕ και οι έλεγχοι θα γίνουν. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι όπου βλέπεις ομάδες να αντιδρούν και να μη θέλουν ελέγχους, προφανώς κάτι ξέρουν παραπάνω από εμάς. Είναι σαν να μας δίνουν το σήμα ότι εκεί οι έλεγχοι πρέπει να είναι και πιο εντατικοί και πιο εις βάθος.
Επαναλαμβάνω και περνάω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται κανένας με κανέναν τέτοιο τρόπο να σταματήσει τον έλεγχο. Οι έλεγχοι θα γίνονται παντού, με την αυστηρότητα που πρέπει, χωρίς καμία εξαίρεση. Και αυτό είναι και το μήνυμα, σε αυτούς τους λίγους επαναλαμβάνω, διότι δεν θέλω να θεωρήσω ότι όλοι οι επιχειρηματίες στη Λήμνο ασπάζονται αυτές τις ακραίες μεθόδους που όμως δεν θα έχουν και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα γι’ αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τους ημιυπαίθριους; Μη μας αφήσετε τελείως στο σκοτάδι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν θα σας το πω διότι είναι θέμα αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το μόνο που εγώ σας λέω είναι ότι τα εκτιμώμενα έσοδα για φέτος είναι αυτά που είπα, τις λεπτομέρειες όλες θα τις ανακοινώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι ακόμη. Είπατε ότι ως προς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης της βενζίνης εξακολουθούμε να είμαστε κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Πόσο κάτω;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας δώσω τα στοιχεία που έχουμε πάρει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά δεν τα έχω τώρα πρόχειρα να σας τα πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, δυο ερωτήσεις. Είπατε για τη σημαντική αύξηση των προστίμων που έχουν επιβληθεί είτε από την ΥΠΕΕ είτε από τις διασταυρώσεις, υποθέσεις που βρίσκετε φοροδιαφυγή, είτε από τα ελεγκτικά κέντρα. Έχετε εικόνα για το ποσοστό των προστίμων τα οποία τελικά καταβάλλονται από αυτούς που πιάνετε για την φοροδιαφυγή; Έχει αυξηθεί, έχει μειωθεί αυτό το ποσοστό; Και δεν μιλώ για μια απλή δόση, αν συνεχίζουν να είναι συνεπείς σ’ αυτό.
Και ένα δεύτερο, επειδή σήμερα ήταν ημέρα αρκετών ανακοινώσεων, παραπομπών από την Ε.Ε. για τη χώρα μας για διάφορα θέματα, αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή για το θέμα των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, για τα φρουτάκια που λέμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο, θα ήθελα να σας πω ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά – όχι μόνο στην ΥΠΕΕ που βεβαιώνει, αλλά και στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. – προκειμένου αυτά τα ποσά, τα οποία βεβαιώνονται, να καταλογίζονται και να εισπράττονται. Υπάρχει μια στενή παρακολούθηση ότι αυτά πράγματι εγκαίρως καταλογίζονται και εισπράττονται, αλλά δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας δώσω ποσοτικά στοιχεία. Είναι πολύ ενδιαφέρον, θα ψάξω για να σας τα δώσω, διότι δείχνουν την σοβαρή δουλειά που γίνεται και στην ΥΠΕΕ και στις Δ.Ο.Υ.
Όσον αφορά για την παραπομπή της χώρας για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο νόμου το οποίο να είναι συμβατό με αυτά τα οποία η Ε.Ε. απαιτεί για να σταματήσουμε να πληρώνουμε το πρόστιμο. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα σας το ανακοινώσουμε, πάντως είναι κάτι το οποίον είναι θέμα ολίγων θα έλεγα εβδομάδων για να μην πω ημερών. Γιατί θέλουμε μια ώρα αρχύτερα να σταματήσει και η καταβολή του προστίμου, στο οποίο έχουμε καταδικαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είδα ότι στην ομιλία σας δώσατε στοιχεία από τα πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT για τη φορολογία στην Ε.Ε., στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο χθες. Βλέπω εδώ από μια απογευματινή εφημερίδα ότι η φορολογία κεφαλαίου στην Ελλάδα το 2000, μάζα φόρου μιλάμε, όχι ποσοστό, το 2000 ήταν 19,9% και το 2007 πήγε στο 15,9%. Με το ποσοστό αυτό η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε ότι αφορά την φορολογία κεφαλαίου.
Το ερώτημα, το οποίο γεννάται στην προκειμένη περίπτωση είναι: Πώς με τέτοιο οξυμμένο δημοσιονομικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα ακολουθείται πολιτική φορολογικού παραδείσου όσον αφορά τις επιχειρήσεις.
Τέτοιοι συντελεστές και τέτοια αποτελέσματα μόνο χώρες φορολογικού παραδείσου τις έχουν. Και κατά δεύτερον, έρχεστε σήμερα να ανακοινώσετε φορολογία στα κινητά, φορολογία στις βενζίνες. Δηλαδή πάλι ο κοσμάκης θα την πληρώσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν μιλάτε για φορολογικούς παράδεισους, μάλλον δεν αναφέρεστε στην Ελλάδα. Να σας θυμίσω ότι στην Κύπρο παραδείγματος χάρη η φορολογία είναι 10% και ότι η φορολογία των επιχειρήσεων σε εμάς είναι 25% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 25,9%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για μάζα φόρου κ. Υπουργέ. Δηλαδή αυτό που τελικά πραγματικά πληρώνει ο επιχειρηματίας. Δεν μιλάμε για τον συντελεστή, μιλάμε γι’ αυτό που πραγματικά πληρώνει. Και μια και είδατε τα στοιχεία της Eurostat φαντάζομαι ότι τη στήλη πρέπει λέει εδώ πέρα φορολογία κεφαλαίου την έχετε δει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι επί των ημερών μας οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν από το 35% στο 25%, από το 25% στο 20% και συνεχίζουμε με μείωση μία μονάδα κάθε χρόνο μέχρι το 2014, παρ’ όλο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας είπε να την αναβάλουμε.
Άρα η πολιτική μας για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και στα νομικά πρόσωπα και στα φυσικά πρόσωπα είναι σταθερή και δεν είναι στα λόγια, είναι στην πράξη.
Να θυμίσω ότι καταργήσαμε το φόρο κληρονομιών και δωρεών, εμείς το κάναμε. Πράγματι, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έκτακτη δυσκολία, την οποία δεν κρύβουμε, την οποία αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια και παίρνουμε τα κατά το δυνατόν δικαιότερα μέτρα, ανάλογα με την φοροδοτική και οικονομική ικανότητα της κάθε ομάδας.
Δεν είναι ευχαριστημένος κανείς όταν βάζει φόρους. Το καλύτερο θα ήταν να μειώνουμε πάντοτε. Δυστυχώς, όμως η κατάσταση είναι έκτακτη, η κρίση είναι πρωτοφανής. Και η σοβαρότητα απαιτεί, αντί να κοιτάξουμε να είμαστε πρόσκαιρα ευχάριστοι και να αδιαφορήσουμε για το μέλλον της χώρας, να κάνουμε αυτό το οποίο απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Και αυτό κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σέβομαι να θέλετε να αφήσετε στον κ. Σουφλιά να μπει στην εξειδίκευση για τους ημιυπαίθριους, αλλά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης νομίζω ότι μπορείτε να μας απαντήσετε σε ένα λίγο πιο γενικό ερώτημα.
Μπαίνοντας σ’ αυτή τη διαδικασία που θα μας ανακοινώσει ο κ. Σουφλιάς και θα εισπράξει αυτό που μας είπατε σήμερα εσείς, το πρόβλημα θα λύνεται οριστικά απέναντι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για τον κάτοχο του ημιυπαίθριου; Αυτή είναι η μία μου ερώτηση.
Και η δεύτερη είναι: κάνατε αναφορά στις αποδείξεις για τους γιατρούς και τους δικηγόρους. Σε αυτή τη λογική μπορεί να δούμε και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων; Σας ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πρώτο ερώτημα θα σας απαντήσει ο κ. Σουφλιάς. Στο δεύτερο ερώτημα, αν ήταν να τα δείτε θα τα είχατε δει. Αυτά τα μέτρα, τα οποία ανακοινώνουμε, αυτά είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω δυο ερωτήματα. Καταρχήν αν δεσμεύεστε ότι με τον προϋπολογισμό του 2010 δεν θα βάλετε κι άλλους φόρους ή δεν θα πάρετε κι άλλα μέτρα.
Και δεύτερον, μόλις πριν από δυο ή τρεις εβδομάδες όσους μιλούσαν για επικείμενα μέτρα τους κατηγορήσατε για μετρομανία, μετρολαγνεία και επαγγελματική διαστροφή. Αν μετά τις σημερινές σας ανακοινώσεις εμμένετε σ’ αυτή την άποψη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Να σας πω ότι ορισμένοι μιλούσαν για μέτρα εδώ και πέντε μήνες. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα εγώ στο Υπουργείο, ακούω κάθε βράδυ και διαβάζω κάθε μέρα για μέτρα. Εάν προσθέσω όλα τα μέτρα που έχω ακούσει, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όχι 1,9 δις αλλά 9,9 δις ευρώ θα είχαμε προσθέσει στα έσοδα του Δημοσίου. Εάν θέλετε, μπορώ να προσθέσω όλα τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί και γραφεί και να συγκρίνουμε τα μέτρα τα οποία πήραμε μ’ αυτά τα οποία έχουν ακουστεί και γραφεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση και όχι κατ’ ιδίαν σε κανέναν. Το Υπουργείο δεν διαρρέει. Από κει και πέρα, το πώς γράφει ο καθένας είναι δικό του θέμα. Εμείς δεν διαρρέουμε. Δεν ακολουθώ τη λογική της διαρροής. Δεν πρόκειται να την ακολουθήσω. Άλλωστε το ξέρετε εσείς πολύ καλά, οι οποίοι επιμένετε να πάρετε έστω και κάτι ως διαρροή.
Λοιπόν, εμμένω σ’ αυτή την άποψη. Διότι το να συζητάμε επί πέντε μήνες κάθε βράδυ για το τι μέτρα θα πάρουμε, όταν εμείς έχουμε δηλώσει ευθέως ότι θα κάνουμε ταμείο τον Ιούνιο, πράγμα το οποίο κάναμε, θα δούμε τι αποκλίσεις έχουμε και αυτό κάναμε και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται κι αυτό κάναμε, νομίζω ότι αυτό περιγράφει την πραγματικότητα.
Τον Οκτώβριο, με δεδομένο πρώτον τον νέο προϋπολογισμό και δεύτερον την υποβολή στην Ευρώπη του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επόμενη τριετία, θα έχουμε και τον προϋπολογισμό και τα διαρθρωτικά μέτρα εκείνα τα οποία θα μας επιτρέπουν σε μόνιμη βάση και όχι, όπως σωστά ελέχθη, με μέτρα μιας χρήσεως, να πετύχουμε και το στόχο του κάτω από το 3% για το 2010, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα από αύριο θα γράφουμε πάλι μέτρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό, να σας πω, δεν αμφιβάλλω. Ό,τι και να γινόταν, αυτό θα διάβαζα κι αυτό θα άκουγα, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μια διευκρίνιση. Οι εισφορές στα σκάφη και στα αυτοκίνητα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, τα κινητά και τα καρτοκινητά από πότε έχουν ημερομηνία εφαρμογής;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για μεν τα καρτοκινητά χρειάζεται ένας χρόνος, προκειμένου να γίνει δυνατή η προσαρμογή η τεχνική. Για τη βενζίνη άμεσα.
Για το θέμα των σκαφών είπα ότι θα καταθέσουμε τη σχετική τροπολογία και θα εισπράξουμε και την έκτακτη εισφορά και τα τέλη κυκλοφορίας μέσα στο χρόνο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον επιπλέον φόρο στα αυτοκίνητα, μέσα στο χρόνο μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας. Άρα, επαναλαμβάνω, τα μέτρα αυτά είναι μέτρα για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2009.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδικά για τα αυτοκίνητα, αν μου επιτρέπετε τη διευκρίνιση, θα έρθουν μαζί με τα τέλη του 2010;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, κατά πάσα πιθανότητα, για να μην πω βεβαιότητα, θα είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας προϊδεάσετε λίγο για τα μέτρα; Μιλάτε για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Προφανώς έχετε κάτι στο μυαλό σας, έτσι; Μπορείτε λίγο να μας προϊδεάσετε, για να μην αρχίσουμε να λέμε πάλι τα δικά μας δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι που παραδέχεστε ότι πολλές φορές λέτε τα δικά σας, αλλά για αυτό που ρωτάτε σας έχω προϊδεάσει. Σήμερα, αν ακούγατε αυτά τα οποία είπα όσον αφορά το θέμα των φαρμάκων και του κόστους στα φάρμακα, το θέμα των διασταυρώσεων, το θέμα της χρήσης της σύγχρονης πληροφορικής και τεχνολογίας για να διασταυρώνονται και να ελέγχονται on line τα τιμολόγια, αυτά είναι μέτρα διαρθρωτικά τα οποία έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Είναι μέτρα, τα οποία πατάσσουν τη φοροδιαφυγή σε μόνιμη βάση. Ο τρόπος και η αλλαγή της μεθοδολογίας για την είσπραξη βεβαιωμένων χρεών είναι διαρθρωτικό μέτρο που θα φέρει μόνιμα αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω, σας περιέγραψα μια σειρά από ενέργειες που έχει ξεκινήσει ήδη το Υπουργείο και οι οποίες δεν αποδίδουν την πρώτη χρονιά.
Ακόμη και στο θέμα των δαπανών, όσον αφορά την αρχή πληρωμής, ψηφίστηκε το σχετικό άρθρο του νόμου και οργανώνεται η υπηρεσία. Το νέο μισθολόγιο, το «leasing» που είναι τώρα στη Βουλή για ψήφιση, το transfer pricing και οι ενδοομιλικές συναλλαγές που έχουν σχέση κυρίως με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και με τη μεταφορά κερδών από τις ελληνικές στις ξένες με αντίστοιχη ζημία των ελληνικών. Αυτά είναι διαρθρωτικά μέτρα που σε μόνιμη βάση έχουν αποτελέσματα και εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που ζητάνε είναι ακριβώς να πάρουμε μέτρα, τα οποία σε μόνιμη βάση θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα. Και αυτό θα κάνουμε, όχι απλώς μας το ζητάνε, αλλά αυτό το απαιτεί το συμφέρον του τόπου. Δεν είναι κάθε φορά πού θα πρέπει να βρούμε λεφτά, να επιβαρύνουμε τον Α ή Β έμμεσο φόρο.
Το θέμα είναι πώς θα δημιουργήσουμε εκείνες τις δομές και εκείνες τις λειτουργίες που θα πάψουν να παράγουν ελλείμματα. Η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής μας απάλλαξε από ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Η ρύθμιση του ΟΣΕ θα μας απαλλάξει από δυο εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Αν αυτά δεν είναι διαρθρωτικά μέτρα, τότε ποια είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν δεν παίρνατε τα μέτρα αυτά, πόσο θα πήγαινε το έλλειμμα φέτος; Δεν το είπατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας το πω τώρα, το έλλειμμα θα ήταν κοντά στο 5%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι δηλαδή στο 5%.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήταν στο 5%. Και να σας πω και κάτι; Αυτό είναι ακριβώς το οποίο είπε και προχθές η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είπε ότι αν δεν πάρουμε μέτρα, το έλλειμμα το βλέπει στο 5%. Παίρνουμε μέτρα και πάει στο 4% του ΑΕΠ το έλλειμμα, συν την παράταξη της φοροδιαφυγής πάει στο 3,7% που είναι ο στόχος μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είπατε ότι θα υπάρξει κατάργηση του αφορολόγητου στα τυχερά παιχνίδια. Με ποιο μηχανισμό ακριβώς θα εισπράττεται ο φόρος για ποσά χαμηλότερα των 1.000€; Αυτή είναι η μια ερώτηση. Και το δεύτερο, εάν έχει υπάρξει κάποια διαβούλευση με τον ΟΠΑΠ κι αν πιστεύετε ότι ενδεχομένως η κατάργηση του αφορολογήτου αν θέλετε θα αυξήσει τον παράνομο στοιχηματισμό και τα παράνομα παίγνια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν η διαδικασία είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον διοργανωτή. Η κατάργηση του αφορολογήτου είναι δίκαιο διότι από τα κερδισμένα παίρνεις. Δεν φορολογείς κάτι επιπλέον.
Άρα η διαδικασία είναι ίδια και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επίπτωση όσον αφορά τη σύγκριση μεταξύ του ΟΠΑΠ και άλλων διοργανωτών. Άλλωστε, όποιος κι αν διοργανώσει ή όποιος κι αν διοργανώνει παιχνίδι τυχερό φορολογείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πέρσι τέτοιο καιρό ο προκάτοχός σας ο κ. Αλογοσκούφης μας είχε πει για τα τεκμήρια διαβίωσης. Να πληρώνουν κι αυτοί που φοροδιαφεύγουν συστηματικά ένα ποσό που τους αναλογεί.
Όταν αναλάβατε είπατε κι εσείς κατά κάποιο τρόπο ότι θα τα επαναφέρετε. Φτάνουμε στον Ιούλιο και δεν έχει έρθει τίποτα. Και αν κάποιος φορολογούμενος, ο οποίος ξέρουμε ότι φοροδιαφεύγει, τον πειράζει η θάλασσα, πάλι δεν θα πληρώσει. Θα υπάρξουν τεκμήρια διαβίωσης ή δεν θα υπάρξουν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως ότι τα τεκμήρια διαβίωσης θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2009, άρα θα ανακοινωθούν με τη φορολογική πολιτική του 2010. Αυτό το έχουμε πει. Και δεύτερον, θα είναι λίγα, απλά και δίκαια και θα έχουν σαν στόχο εκείνους που ζουν προκλητικά και δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε να τα περιμένουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατίθεται κάθε φορά με τον προϋπολογισμό
Κυβερνητικό «αυτογκόλ» η φορολόγηση κερδών των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ
Αμηχανία μετά την «γκάφα», από την οποία κερδισμένοι είναι οι ηλεκτρονικοί ανταγωνιστές του οργανισμού
Του Βαγγελη Mανδραβελη
Η «γκάφα» με τη φορολόγηση του ήδη φορολογημένου νόμιμου τζόγου, αρχίζει πλέον να βαραίνει την κυβέρνηση. Με τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες υπεραξιών της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ (από 25/6 που ανακοινώθηκαν τα μέτρα) και τους 5.500 πράκτορες να κινητοποιούνται και να καταλαμβάνουν εγκαταστάσεις του οργανισμού, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους άρσης του αδιεξόδου. Η νέα φορολογία του 10% επί των εισπράξεων όχι μόνον «επιβαρύνει» τον ΟΠΑΠ, αλλά επιπλέον ωθεί παίκτες στον παράνομο -μέσω του Διαδικτύου- τζόγο.
Αν και εμφανιζόταν αμετακίνητη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τώρα φέρεται να βάζει «νερό» στο κρασί της. Ηδη συζητά την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία θα αποσαφηνίζει ότι η φορολόγηση του 10% αφορά τα καθαρά κέρδη των παικτών και όχι επί των εισπράξεων των παικτών. Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, μόλις την περασμένη Πέμπτη -και αφού έχει ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή- ζήτησε να του εξηγήσουν πώς λειτουργούν τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και τι τελικά φορολογείται.
Η «λάθος» διατύπωση
Η γκάφα της φορολόγησης των εισπράξεων αποδίδεται στον υφυπουργό Οικονομίας κ. Α. Μπέζα. Ο τελευταίος, παρόλο που στη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή κάνει λόγο για φορολόγηση των κερδών, στην ουσία συνιστά φορολογία των εισπράξεων. Το λογικό θα ήταν η φορολόγηση να ξεκινά από το ποσό που έχει ποντάρει ο παίκτης και άνω και αυτή ήταν η ιδέα που είχε δημιουργηθεί και στον υπουργό Οικονομίας. Ο τελευταίος, δημοσίως υπεραμύνονταν του μέτρου της φορολόγησης των καθαρών κερδών από τα τυχερά παιχνίδια.
Ωστόσο, από τα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα δεν προκύπτει η φορολόγηση των καθαρών κερδών, αλλά των εισπράξεων. Ο ΟΠΑΠ έχει έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ (70% του τζίρου) επιστρέφονται στους παίκτες. Είναι προφανές ότι το ποσό αυτό δεν συνιστά καθαρό κέρδος των παικτών, ώστε να προκύψουν έσοδα 350 εκατ. ευρώ όπως υπολόγιζε το Δημόσιο. Βεβαίως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα έσοδα φορολόγησης λαχείων και ιπποδρομιών, αλλά αυτά, σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΑΠ, συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό των εσόδων του οργανισμού.
Η φορολόγηση των εισπράξεων δεν είναι το μόνο θέμα τριβής μεταξύ κυβέρνησης και πρακτόρων ΟΠΑΠ. Η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου κερδών είναι καθοριστικής σημασίας. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, περίπου το 50% του τζίρου του οργανισμού είναι ανακυκλωμένα μικροποσά που ποντάρονται στα παιχνίδια. Το αφορολόγητο όριο π.χ. μέχρι τα 100 ή 150 ευρώ, ενθαρρύνει την ανακύκλωση των παιχνιδιών, ενώ η φορολόγηση το αποθαρρύνει. «Θα προτιμούσαμε να επιβληθεί ένας μεγαλύτερος συντελεστής φόρου σε καθαρά κέρδη άνω των 1.000 ευρώ, παρά να διώξουμε από τα πρακτορεία τη «μαρίδα» που τελικά κάνει τον τζίρο στον οργανισμό», λέει ο κ. Κ. Τοπτσίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ. «Το αφορολόγητο όριο», συμπληρώνει, «είναι αδιαπραγμάτευτος όρος στις διεκδικήσεις μας».
Πολλοί παράγοντες βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από το νέο μέτρο της κυβέρνησης και όχι «γκάφα». Οι ίδιοι κάνουν λόγο για επιχείρηση ενίσχυσης του παράνομου τζόγου και κυρίως των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει σ’ αυτόν. Φήμες φέρουν τόσο Ελληνες επιχειρηματίες, όσο και συγγενείς Ελλήνων πολιτικών παραγόντων να έχουν επενδύσει σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα, οι πράκτορες καταφέρθηκαν ευθέως κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ και μετέπειτα μέλους της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών του υπουργείου Οικονομικών, κ. Β. Νειάδα, ο οποίος πρόσφατα μεταπήδησε σε υψηλόβαθμη θέση στη Centric που διαχειρίζεται τον διαδικτυακό χώρο στοιχηματισμού, sportingbet.gr.
Η κατάσταση τώρα για την κυβέρνηση έχει καταστεί… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η επιμονή στα μέτρα φορολόγησης των κερδών σίγουρα θα αδυνατίσει την «παχιά αγελάδα» που λέγεται ΟΠΑΠ, ενώ η αναδίπλωση σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει άλλη πηγή των 350 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, βασικό εργαλείο θα αποτελούσε η φορολόγηση του παράνομου διαδικτυακού τζόγου που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Ο ρόλος των τραπεζών
Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται η συμβολή των τραπεζών, που διαχειρίζονται τις πιστωτικές κάρτες των Ελλήνων παικτών που ποντάρουν στο Διαδίκτυο. Οι τράπεζες δεν επιθυμούν τον έλεγχο του διαδικτυακού τζόγου. Και μέχρι σήμερα, παρόλο που γνωρίζουν τις συναλλαγές τυχερών παιχνιδιών Διαδικτύου τις καταχωρίζουν στην κατηγορία των συναλλαγών παροχής γενικών υπηρεσιών. Μια προσπάθεια φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου είχε καταβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά βρήκε τη σθεναρή αντίσταση τόσο από τις τράπεζες -κυρίως της Τράπεζας Αττικής-, όσο και της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας. Τώρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα προσπάθεια φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου. Οι εταιρείες διαδικτυακού τζόγου -τουλάχιστον οι σοβαρές- έχουν λόγο να συμμορφωθούν με τα φορολογικά μέτρα εισπράττοντας και αποδίδοντας τον φόρο 10% επί των καθαρών κερδών, καθώς κάποια στιγμή θα διεκδικήσουν σχετικές άδειες και στην Ελλάδα. Εξ άλλου, αν δεν το πράξουν θα είναι υπόλογες για το αδίκημα της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.
Κάποιοι επενδυτές θα μπορούσαν να κινηθούν κατά του ελληνικού Δημοσίου για εξαπάτησή τους, με βάση όσα αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας διάθεσης μετοχών ΟΠΑΠ (Ιούλιος 2006). Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης φέρεται να είχε δεσμευτεί ότι δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των παιχνιδιών ΟΠΑΠ. Ειδικότερα στη σελίδα 181 του Ενημερωτικού Δελτίου της διάθεσης μετοχών ΟΠΑΠ, αναφέρεται ότι: «Σε απάντηση σχετικής έγγραφης ερώτησης της Εταιρείας (σ.σ. ΟΠΑΠ), ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών απάντησε ότι δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΟ η μεταβολή ή ο επανακαθορισμός του φορολογικού καθεστώτος των παιχνιδιών που καλύπτονται από τη σύμβαση παραχώρησης, που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο με την ΟΠΑΠ Α.Ε. δυνάμει του Ν. 2843/2000».
Ενίσχυση παράνομου στοιχήματος από τα φορολογικά μέτρα μέσω ΟΠΑΠ προβλέπει το ΠΑΣΟΚ
Τέλος στην απεργία των πρακτόρων TA NEA 20/7/09
Επίκαιρη ερώτηση για τα νέα φορολογικά μέτρα μέσω του ΟΠΑΠ καταθέτουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης στρέφουν χιλιάδες παίκτες στο παράνομο στοίχημα.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών οι πράκτορες του ΟΠΑΠ είναι ανάστατοι και ζητούν την «απόσυρση του νόμου-δώρου στις εταιρείες του Διαδικτύου που εξάγουν δισεκατομμύρια στους φολογικούς παραδείσους».
Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την επιβολή φόρου με ποσοστό 10% σε όλα τα κρατικά παιχνίδια, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα στρέψει χιλιάδες παίκτες στο παράνομο στοίχημα μέσω Διαδικτύου, αλλά και στη διαρροή ενός τεράστιου ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ιδιωτικές και εκτός Ελλάδας εταιρείες.
Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση «για να σταματήσει τη χαριστική διαρροή δισεκατομμυρίων σε οφσόρ εταιρείες παράνομου στοιχήματος».
Εν τω μεταξύ, οι πράκτορες και οι υπάλληλοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία των τεχνικών προτάσεων που το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. με στόχο την ορθή και προσφορότερη εφαρμογή του νόμου.
ΟΠΑΠ: Σχέδια για επέκταση σε online betting
Ο ΟΠΑΠ εξετάζει να επεκταθεί σε δραστηριότητες online στοιχηματισμού στο εξωτερικό, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και να εξασφαλίσει την ανάπτυξή του μελλοντικά, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε επίσης ότι δεν είναι βέβαιος ότι η εταιρία θα επιτύχει τον στόχο της για σχεδόν αμετάβλητα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) φέτος λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος που έχει επηρεάσει τις πωλήσεις και του νέου φόρου.
Η εταιρία έχει το μονοπώλιο στα αριθμολαχεία και το αθλητικό στοίχημα στην Ελλάδα μέχρι το 2020, αλλά αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τον παράνομο στοιχηματισμό, που προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις.
“Διερευνούμε πιθανότητες για ριζική βελτίωση του τεχνικού μας capacity…καθώς και συνεργασία με κάποια άλλη (online εταιρία) με έτοιμα σήματα, με έτοιμο δίκτυο και με υπάρχοντες πελάτες σε νέες αγορές”, δήλωσε ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ σε συνέντευξη στο Reuters.
Ο Χατζηεμμανουήλ είπε ότι η εταιρία μιλάει με μερικούς operators. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρεις, αλλά είπε ότι το ενδιαφέρον του ΟΠΑΠ επικεντρώνεται στην ηπειρωτική Ευρώπη και η επέκταση θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω της ΟΠΑΠ International Ltd., του βραχίονα της εταιρίας για τη διεθνή επέκταση, με έδρα την Κύπρο.
“Η ώρα για ανάπτυξη είναι τώρα”, είπε. “Δεν γνωρίζεις πώς θα διαμορφωθεί η δυναμική σε ρυθμιστικό επίπεδο μέσα σε ένα βάθος χρόνου”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τους περιορισμούς που ισχύουν στον αθλητικό στοιχηματισμό στην Ελλάδα και οι εξελίξεις θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ νωρίτερα από το 2020.
Ο Χατζηεμμανουήλ ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η εταιρία θα επιτύχει τον στόχο της για σχεδόν αμετάβλητα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) φέτος λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος που έχει επηρεάσει τις πωλήσεις και του νέου φόρου.
Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν 0,9% στο πρώτο τρίμηνο φέτος στα 297 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε 19% τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με άνοδο 1,7% του γενικού δείκτη.
Ο Χατζηεμμανουήλ είπε ακόμη ότι η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμμετοχή σε λοταρία στη δυτική Ευρώπη και ότι εκκρεμούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα ενδιαφερόταν για την βρετανική Camelot, ωστόσο, θα συμμετάσχει με βεβαιότητα στον διαγωνισμό για το ελληνικό Ξυστό, που αναμένει να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ο νέος νόμος που καταργεί το αφορολόγητο στα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια και επιβάλλει φόρο 10% πλήττει τον ΟΠΑΠ, αλλά θα επηρεάσει και τους παράνομους ανταγωνιστές τους.
“Πρόκειται για ένα φορολογικό μέτρο που μας πλήττει, αλλά από την άλλη οι τεχνικές διατυπώσεις επιτρέπουν στην ελληνική Πολιτεία μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των παρανόμων ανταγωνιστών μας”, είπε ο Χατζηεμμανουήλ.
Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι ο ΟΠΑΠ θα πιέσει τις τράπεζες να μπλοκάρουν την είσπραξη παράνομων κερδών από online στοιχηματισμό μέσω πιστωτικών καρτών.
“Θα φροντίσουμε εμείς ως ΟΠΑΠ να γνωστοποιήσουμε στις τράπεζες το ποιοι παρανομούν”, είπε ο Χατζηεμμανουήλ.
Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει ευνοϊκή αλλαγή του νόμου στο άμεσο μέλλον, ενώ απέκλεισε πλήρη απορρόφηση των επιπτώσεων του νέου μέτρου μέσω ισοδύναμης αύξησης στην απόδοση του παιχνιδιού αθλητικού στοιχηματισμού Στοίχημα ή μείωση των χορηγιών.
Η μετοχή διαπραγματεύεται 7 φορές τα εκτιμώμενα για το 2009 κέρδη, σε σύγκριση με 15,6 φορές για Lottomatica και 7 φορές για τη Ladbrokes , σύμφωνα με το Reuters Estimates.
Αναλυτές αποδίδουν το discount στην έλλειψη καταλύτη για το μέλλον.
Κέρδος online 22/7/2009 18:17
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 – 19:03:59
Υποβαθμίζει τον ΟΠΑΠ η Marfin Analysis, στα 20 ευρώ πέφτει η τιμή στόχος
Στην υποβάθμιση της μετοχής του ΟΠΑΠ προχωρά η Marfin Analysis, έπειτα από την επιβολή φόρου 10% επί των εισπράξεων των παικτών. Οι αναλυτές συστήνουν την αύξηση θέσεων στη μετοχή (έναντι προηγούμενης σύστασης για αγορά) και θέτουν την τιμή στόχο στα 20 ευρώ (από τα 25,6 ευρώ προηγουμένως).
Οι αναλυτές της Marfin Analysis υπολόγισαν ότι η επίπτωση στα έσοδα του ΟΠΑΠ και προχώρησαν στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους κατά 4,7% για το 2009 και κατά 11,7% για το 2011. Ειδικότερα, ο οργανισμός αναμένεται να εμφανίσει πωλήσεις 5,309 δισ. ευρώ το 2009 και 5,083 δισ. το 2010, με τα EBITDA στα 922 εκατ. και στα 803 εκατ. αντίστοιχα.
Τα κέρδη του ΟΠΑΠ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 658 εκατ. για το 2009 και στα 586 εκατ. για το 2010.